Thuisverpleger Emmanuel (43) op kerstavond vermoord teruggevonden: “Nog zo samen genoten op een kerstfeestje”

Leuven -

In Kessel-Lo, een deelgemeente van Leuven, is zondag het levenloze lichaam van de 43-jarige thuisverpleger Emmanuel Diaz aangetroffen. Volgens het parket werd de man met geweld om het leven gebracht. Van een dader is er voorlopig geen spoor. “Hoe kan iemand nu problemen hebben met Emmanuel, zo’n lieve man”, klinkt het.

Dirk Coosemans en Hannelore Schmitz

Het was een vriendin van het slachtoffer die zondag rond 15.45 uur het levenloze lichaam van de man terug vond in zijn appartement, op de derde verdieping van een flatgebouw in de Edelzangerslaan. De politie snelde onmiddellijk ter plaatse, maar kon alleen nog vaststellen dat de man overleden was.

“Op kerstavond stond de politie hier urenlang, tot na middernacht. En maandag nog de hele dag. Ze hebben ook het parkje hier tegenover helemaal doorzocht. Maar ze hebben ons niet gezegd wat er gebeurd was”, klinkt het bij verschillende woningen rond het appartementsgebouw.

Kwaad opzet

De uren daarna raakte het nieuws van de dood van Emmanuel verspreid bij vrienden, collega’s en familie. Het ongeloof was groot, en werd nog groter toen de ernst van het politionele onderzoek stilaan wees in de richting van kwaad opzet. Die vrees werd ook bevestigd door het parket, dat maandag communiceerde dat Emmanuel met geweld om het leven werd gebracht.

“Onbegrijpelijk”, zegt Sigrid Luyten, de leidinggevende van Emmanuel binnen Ferm Landelijke Thuiszorg. “Emmanuel werkte al 7,5 jaar voor ons als verzorgende. Hij was heel geliefd. Zeer toegewijd in zijn job, altijd met een grote glimlach en veel positieve energie. Het was iemand waar anderen echt op steunden. Hij stuwde iedereen vooruit, zowel cliënten als collega’s. Als iemand ziek was, stuurde hij altijd een berichtje.”

Groot hart

Diaz komt uit de Dominicaanse Republiek, maar woonde al jaren in ons land. Het nieuws van zijn dood is daar hard aangekomen. “We hebben hem donderdag nog gezien op een kerstfeestje. Daar hebben we zo genoten samen. Dat is een enorm contrast met nu dit nieuws”, zegt Sigrid.

“We blijven echt verweesd achter. Onder de collega’s heerst er enorm veel ongeloof. We blijven met zoveel vragen achter. Geen van ons kan begrijpen dat hij met iemand problemen zou hebben. Hij is de grootste helper. Een man met een enorm groot hart. Problemen met iemand, dat valt met hem niet te rijmen.”

Ook zijn familie in de Dominicaanse Republiek is erg geschrokken van het nieuws. “We zijn er het hart van in. Mijn nonkel was iemand die altijd lachte. We missen hem”, zegt zijn nichtje Ambar Diaz.

“Wij houden niets dan lof en dankbaarheid voor hem over”, zegt Sigrid nog. “Morgen staan we allemaal terug in de zorg, maar het wordt zwaar. We gaan ook de cliënten moeten inlichten en hun vragen moeten beantwoorden. Het gaat zwaar zijn. Emmanuel zou ons kunnen sterken op zo’n moment, hij was altijd degene die ons erbovenop hielp. Hij zal echt gemist worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer