Martin Scorsese haalt op zijn 81ste nog maar eens de nummer één binnen.© Courtesy of Apple

Dit zijn de vijf beste films en series van 2023 volgens onze recensent

Heb je deze kerstvakantie eindelijk tijd om naar de cinema te gaan, of lekker in de zetel series te bingen? Onze filmrecensent tipt zijn top vijf films en series van het afgelopen jaar. Zet deze toppers maar op je must-see lijstje.

Chris Craps

Beste Films

1. Killers of the Flower Moon (Martin Scorsese)

Als een Martin Scorsese diep graaft in het blanke superioriteitsgevoel tegenover minderheden krijg je een averechts liefdesverhaal met topacteerprestaties. Een visueel verbluffend meesterwerk. 

Te bekijken in de bioscoop en straks op Apple TV+

(Lees verder onder de trailer)

2. Tár (Todd Field)

Voormalige acteur Todd Field snijdt het #MeToo-thema aan. Met een briljante Cate Blanchett schept hij een bijzonder origineel, subtiel en bijna Kubrickiaans psychodrama.

Te zien op Netflix

(Lees verder onder de trailer)

3. Oppenheimer (Christopher Nolan)

Met een gebroken structuur, een speelduur van drie uur en een complex personage wist Nolan een massa volk naar dit brandend actueel gewetensdrama te lokken. Uniek in de filmgeschiedenis. 

Nog steeds in de bioscoop

(Lees verder onder de trailer)

4. Fair Play (Chloe Domont)

In haar debuut creëert Chloe Domont een gedurfde psychologische thriller die de genre- en genderclichés op zijn kop zet. De meest onderschatte film van het jaar over een liefdesverhaal dat er geen is. 

Te streamen op Netflix

(Lees verder onder de trailer)

5. WIL (Tim Mielants)

Tim Mielants geeft het verhaal van Jeroen Olyslaegers Peaky Blinders-energie mee en toont hoe ‘niets doen’ een vorm van collaboratie is. Een prent die een taboe doorbreekt. Beste Belgische film van 2023.

Te bekijken in de bioscoop en vanaf 31 januari op Netflix

(Lees verder onder de trailer)

Beste Series

1. The English (Amazon/Disney+)

Deze westernreeks blaast je van je sokken. Ze heeft een zeer filmische look, maar het zijn het originele en o zo romantische liefdesverhaal, het briljante einde en de acteurs (vooral Emily Blunt en Rafe Spall) die je hartpijn geven bij het allerlaatste shot. Werkelijk het beste van 2023.

(Lees verder onder de trailer)

2. The Good Mothers (Hulu/Disney+)

Heel knap Italiaans-Engels thrillerdrama dat in je hoofd blijft spoken, omdat je helemaal meeleeft met de vrouwen die de moed hebben om zich te verzetten tegen de zielige en onmenselijke ‘ndrangheta. Een serie die 30 jaar geleden nooit gemaakt zou zijn. 

(Lees verder onder de trailer)

3. The Bear (Disney+)

In het tweede seizoen verrast deze zeer subtiele serie over een kok die een sterrenrestaurant wil opstarten nog meer dan in het eerste. De lange mid-episode evolueerde zelfs naar een bijna Bergmaniaans drama over een disfunctionele familie. Grote klasse! 

(Lees verder onder de trailer)

4. Beef (Netflix)

Heerlijke zwarte humor wanneer een ruzie tussen twee Aziatische Amerikanen (Steven Yeun en Ali Wong, beiden voortreffelijk) escaleert. Een originele mix van thriller, komedie en existentieel drama.

(Lees verder onder de trailer)

5. Slow Horses (Apple TV+)

Gary Oldman en Kristin Scott Thomas zijn de sterke pijlers van deze spionagereeks over het uitschot van de Britse geheime dienst. Anti-James Bond verhalen met een John le Carré-saus vol sarcastische humor. Seizoen drie is de max.

(Lees verder onder de trailer)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer