Wateroverlast

Stier zit vast op schiereilandje in Hoge Maas

De eenzame stier.© Johnny Geurts

Een stier is geïsoleerd geraakt van zijn kudde in het Limburgse Smeermaas. Het dier zit vast op een eilandje in de Maas en hulpdiensten kunnen ­voorlopig niet ingrijpen. De galloway-stier liet zich wellicht verrassen door de snel stijgende Maas.

Het gebied Itteren in Nederlands-Limburg geldt als opvangbuffer bij hoog water. De galloways kunnen er vrij rondlopen, tussen België en Nederland. “Normaal voelen de dieren snel aan als er hoog water aankomt en brengen ze zichzelf in veiligheid. Hoe dit dier in deze netelige situatie is beland, is moeilijk in te schatten”, zegt natuurbeheerder Bart Hoelbeeks. “Maar ik denk niet dat we ons grote zorgen moeten maken. Galloways zijn taaie dieren. Als het even droog blijft, zal het water snel weer zakken.”

Is er dan geen reddingsoperatie mogelijk? “De stier bevindt zich op Nederlands grondgebied”, zegt Marino Keulen (Open VLD), burgemeester van Lanaken. “De Nederlandse hulpdiensten zullen moeten ingrijpen om het te ontzetten.” De noorderburen geven aan dat dat niet zo eenvoudig is. “Er is te veel stroming. Het is te gevaarlijk om met een bootje het water op te gaan”, zegt de perswoordvoerder van de Veiligheidszone Zuid-Limburg. (joge)