Costa Ricaanse cultheld die Van der Poel hinderde ontroostbaar: "Volgende week vertrek ik, mijn fout is te groot"

Niemand die vannacht slechter sliep dan Felipe Nystrom (40). De Costa Ricaan is een publiekslieveling in het veldrijden, maar bracht gisteren bijna een ontketende Mathieu van der Poel ten val. "Hij had me nog harder moeten duwen", baalt Nystrom, die zijn seizoen nu vroegtijdig wil stopzetten. "Ik hoop vooral dat Mathieu geen haatberichten krijgt."
Videospeler inladen...

Tv-kijkers zien hem zelden in beeld - tenzij hij gedubbeld wordt - maar voor trouwe veldritbezoekers is Felipe Nystrom een amusante attractie achteraan.

Niet op handen gedragen vanwege zijn snedige versnellingen, maar wel om zijn aangrijpende levensverhaal.

Misbruikt tijdens zijn jeugd, dakloos geworden door zware verslavingen en nadien zeven zelfmoordpogingen ondernomen.

Met dank aan de fiets klom Nystrom uit een bijzonder diep dal en ontpopte hij zich zowaar tot een exotisch fenomeen in het veldritwereldje.

Dat bleek gisteren nog maar eens tijdens de Wereldbeker in Gavere.

Wanneer Nystrom passeerde, ging de ambiancemeter stevig de hoogte in - bekijk zeker eens onderstaande beelden.

Alleen liep het plots mis.

Op een roze wolk door de luide aanmoedigingen wilde de Costa Ricaan een fan plezieren door tijdens de wedstrijd een selfie te nemen. Alleen had hij niet opgemerkt dat Mathieu van der Poel na amper 26 minuten al op het punt stond om hem te dubbelen.


Nét toen Nystrom weer op pad wilde, zoefde de koploper voorbij.

Het gevolg: een bijna-botsing en Van der Poel die niet anders kon dan zijn verwonderde collega een duw opzij te geven. "Dit mag je niet doen", aldus Ruben Van Gucht tijdens de live-uitzending.

De beelden gingen nadien snel viraal... tot grote droefenis van Nystrom.

Excuses aan Van der Poel

Wanneer we dinsdagavond contact opnemen met de Costa Ricaan is hij ontroostbaar over het voorval.

"Ik voel me verschrikkelijk", stuurt Nystrom eerst in een spraakbericht.

"Het was 1.000% mijn fout wat daar gebeurde. Mathieu móést mij duwen - het had zelfs harder gemoeten. Ik stond in de weg en voel mij er heel slecht over."

Vooral de gedachte dat Van der Poel negatieve publiciteit zou krijgen, vreet aan de veldritexoot - naast een gouden hart heeft Nystrom ook een tere ziel.

"Ik ben bezorgd om het feit dat Mathieu misschien haatberichten krijgt", benadrukt hij meermaals.

"Sommige mensen sturen me dat ik dom ben, maar anderen zeggen dat Van der Poel gemeen was en mij niet hoefde te duwen. Het is afschuwelijk dat hij een negatieve impact zou ervaren door een situatie waar ik hem in bracht. (zucht) Ik wou dat ik Mathieu in de ogen kon kijken om te zeggen hoezeer het mij spijt."

Ik had een droom en heb die verwezenlijkt, maar mijn fout van dinsdag is te groot voor mij om nog verder te doen.

Felipe Nystrom

Na het vervloekte moment maakte Nystrom zelfs de drastische beslissing om vroegtijdig een punt achter zijn seizoen te zetten.

"Ik verdien het niet echt om hier te zijn", klinkt het somber.

"Ik had een droom en heb die verwezenlijkt, maar mijn fout van dinsdag is te groot voor mij om nog verder te doen. Normaal had ik de middelen om verder te gaan tot het WK (Nystrom bekostigt zijn veldritcarrière zelf en met hulp van sponsors, red.). Maar nu ga ik gewoon volgende week vertrekken."

"Ik ga de andere Costa Ricaan (Joseph Ramirez, red.) nog een laatste duwtje geven in Hulst en dan moet hij de fakkel overnemen. Ik moet de gevolgen dragen van mijn acties, ik heb mensen teleurgesteld."


Misschien kan een troostend woordje van Van der Poel voor zielsrust zorgen?

Meest gelezen