Direct naar artikelinhoud
NieuwsZuid-Korea

Zuid-Koreaanse ‘Parasite’-acteur Lee Sun-kyun (48) dood aangetroffen na onderzoek rond illegaal druggebruik

Lee Sun-kyun tijdens de uitreiking van de Emmy Awards in 2022.Beeld REUTERS

De Zuid-Koreaanse acteur Lee Sun-kyun, die een van de hoofdrollen speelde in de Oscar-winnende film Parasite, is overleden. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de politie. Tegen Lee liep een onderzoek na beschuldigingen van illegaal druggebruik.

Lee werd deze ochtend bewusteloos aangetroffen in een auto in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Het lijkt erop dat de acteur, die 48 is geworden, zelfmoord heeft gepleegd. Zijn vrouw had bij de politie gemeld dat hij het huis had verlaten en dat zij iets had gevonden wat op een zelfmoordbrief leek. Lee werd niet veel later dood verklaard en werd daarom niet naar een ziekenhuis vervoerd, schrijft The Korea Times.

De politie was bezig met een onderzoek naar Lee voor het vermeende gebruik van onder meer cannabis. Dit weekend was hij daarover nog negentien uur lang ondervraagd. Volgens de acteur was hij erin geluisd door een barvrouw die hem daarna probeerde te chanteren.

Zuid-Korea kent zeer strenge drugswetten. Op drugsmisdrijven staat meestal minstens zes maanden gevangenisstraf, en zelfs straffen die oplopen tot veertien jaar cel in het geval van recidivisten en drugsdealers. De imagoschade die Lee leed, was enorm.

Filmposter van 'Parasite'. Lee Sun-kyun vertolkte de vader van de rijke familie (derde van links op bovenste rij).Beeld TMDB

Lee was een grote naam in Zuid-Korea. Internationaal is hij vooral bekend van de Zuid-Koreaanse tragikomische film Parasite uit 2019. Die draait om een arme familie die onder valse voorwendselen aan het werk gaat bij een rijke familie. Lee speelde de vader van de rijke familie Park. De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en onder meer nog vier Oscars, waaronder die voor Beste film, in 2020.

Ook speelde hij hoofdrollen in Zuid-Koreaanse films als Helpless uit 2012 en All About My Wife uit 2014.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

De cast en regisseur van ‘Parasite’ met de Oscar voor Beste Film in 2020.Beeld Photo News