Duitse oud-minister van Financiën Wolfgang Schäuble (81) overleden

De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble (81) is overleden. Hij was een van de invloedrijkste politici van de afgelopen decennia in Duitsland. Zo was hij minister van Financiën tijdens de kredietcrisis en onderhandelde hij na de val van de Berlijnse Muur over de hereniging van Duitsland.

Wolfgang Schäuble is gisteravond overleden in het bijzijn van zijn familie. Hij was in zijn lange politieke carrière minister, CDU-leider, fractievoorzitter en voorzitter van de Duitse Bondsdag (het Duitse parlement). Hij was in 1972 een van de jongste parlementariërs. Niemand heeft langer deel uitgemaakt van het parlement dan hij.

"Wolfgang Schäuble heeft ons land meer dan een halve eeuw beïnvloed", schrijft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op X. "Met hem verliest Duitsland een scherpzinnige denker, gepassioneerde politicus en strijdvaardige democraat. Mijn gedachten zijn bij zijn familie."

De christendemocraat is tijdens zijn politieke loopbaan verschillende keren minister geweest. Zo was hij bijvoorbeeld minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Merkel I. Maar Schäuble drukte vooral zijn stempel als minister van Financiën (2009-2017) tijdens de kredietcrisis. 

Wat is de kredietcrisis?

De kredietcrisis brak in 2009 uit binnen de eurozone, toen Griekenland zijn schulden niet meer zelfstandig dreigde te kunnen betalen. Daarbij besloot de Europese Unie om Griekenland te helpen. Toen bleek dat ook landen als Spanje en Italië in de problemen zaten.

Alle landen van de Europese Unie kregen daardoor harde klappen. De kredietcrisis werd gekenmerkt door economische krimp, hoge werkloosheid, sociale onrust en politieke spanningen.

Schäuble drong aan op strengere regels om de begroting onder controle te houden. Daar maakte hij zich niet bij iedereen populair mee. Hij was voorstander van bezuinigingsmaatregelen en structurele hervormingen in landen met schulden, om zo de financiële stabiliteit in de eurozone te beschermen. Onder Duitse druk werd Griekenland toen een streng bezuinigingsbeleid opgelegd door Europa.

Er ontstonden meningsverschillen met bondskanselier Angela Merkel over zijn compromisloze behandeling van Griekenland, maar Merkel hield hem aan boord. Ondanks de crisis slaagde hij erin de federale begroting uit de rode cijfers te houden, zonder nieuwe schulden te maken.

Tijdens zijn bewogen carrière hielp Schäuble ook bij het onderhandelen over de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Het communistische Oost-Duitsland (de DDR) hield toen op te bestaan en de zes Oost-Duitse deelstaten gingen op in het kapitalistische West-Duitsland (de BRD) om samen het huidige Duitsland te vormen.

Rolstoel

Wolfgang Schäuble was niet weg te slaan van de politiek. In 1990 werd hij na een campagneoptreden neergeschoten door een man. Hij werd in zijn rug en hals geraakt. Sindsdien zat hij in een rolstoel. Hoewel zijn familie hem aanraadde om uit de politiek te stappen, was Schäuble een paar maanden later alweer aan het werk.

BEKIJK - Het verslag van het "VRT NWS Journaal" van 13 oktober 1990 over de aanslag op Schäuble:

Videospeler inladen...

Meest gelezen