© AFP

Iran ontkent meer uranium te hebben verrijkt

Iran ontkent dat het de productie van hoogverrijkt uranium heeft opgevoerd. Het land reageert daarmee op de bevindingen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

mtm
Bron: BELGA

“We zetten onze huidige activiteiten voort binnen het kader van de regels”, citeerde het persbureau Isna Mohammed Eslami, het hoofd van de Iraanse nucleaire autoriteit.

Dinsdag stelde het IAEA een rapport voor over de toename van de productie van verrijkt uranium door Iran. De atoomwaakhond zegt dat Iran sinds eind november weer zo’n negen kilo uranium per maand verrijkt tot 60 procent. Dat is veel meer dan nodig is voor civiele doeleinden. Ter vergelijking: de voorbije maanden ging het om ongeveer drie kilo per maand. 

Als uranium wordt gebruikt om stroom op te wekken, volstaat een verrijking van een paar procent. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor de productie van kernwapens. Dan wordt over het algemeen uranium gebruikt dat voor zo’n 90 procent verrijkt is. Iraanse politici benadrukken al jaren dat ze geen kernwapens willen bouwen.

Het nucleaire programma van Iran zorgt al jaren voor onrust. Het land sloot daarom in 2015 een deal met onder meer de VS, China, Rusland en de Europese Unie. Iran beloofde zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor het opheffen van sancties. Dat atoomakkoord sneuvelde feitelijk toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump zijn land in 2018 terugtrok uit de overeenkomst. Die ging volgens Trump niet ver genoeg.

De huidige Amerikaanse regering hoopt nieuwe afspraken met Iran te maken over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Er is voor zover bekend nog geen uitzicht op een doorbraak in dat overleg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer