Palix

11 leden van assisenjury's kregen afgelopen jaar gratis psychologische hulp

Het voorbije jaar hebben 11 mensen die in een assisenjury hebben gezeten, hulp gezocht bij een therapeut. 8 van hen waren jurylid tijdens het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem. Sinds eind vorig jaar kunnen juryleden 10 gratis sessies krijgen bij een therapeut. Ook 91 magistraten en andere personeelsleden van justitie hebben al psychologische hulp aangevraagd. 

Na het proces over de aanslagen waren advocaten en journalisten het er unaniem over eens dat de juryleden een bovenmenselijke opdracht hadden volbracht. De jury van het proces moest een half jaar lang gruwelijke beelden bekijken en luisteren naar de vele verhalen van slachtoffers over de aanslagen in Zaventem en Brussel. Bij de start werd gevreesd dat heel wat juryleden in de loop van het proces zouden afvallen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. 

Die buitengewone opdracht heeft wel wat gevraagd van de juryleden, want 8 van hen krijgen op dit moment psychologische begeleiding. Ook 3 juryleden uit andere assisenprocessen krijgen momenteel psychologische begeleiding. 

Sinds eind vorig jaar kunnen juryleden, magistraten en andere medewerkers daarvoor terecht bij Justitie. De overheidsdienst trekt budget uit om die begeleiding de komende jaren mogelijk te maken. Volgens Justitie zou dat moeten voorkomen dat juryleden op een wachtlijst belanden of zelf voor de kosten moeten opdraaien.

10 gratis sessies

Tijdens het proces mogen juryleden met niemand buiten de rechtszaal over de zaak praten. Daarom is psychologische begeleiding pas mogelijk na het proces. "In de jury zetelen is een belangrijke burgerplicht, waarbij je een rol speelt voor de maatschappij. Het is logisch dat de maatschappij je achteraf ook niet loslaat", zegt Sharon Beavis, woordvoerster van de FOD Justitie. 

"Bij de start van het proces zal de voorzitter van het hof juryleden wijzen op het aanbod, uitleggen hoe dat in zijn werk gaat en wie de aanspreekpunten zijn. Het staan hen dan vrij om daar na afloop van het proces al dan niet op in te gaan." 

De jury tijdens het proces van de aanslagen
Palix

Concreet hebben ex-juryleden recht op 10 gratis sessies bij een erkende therapeut naar keuze. Of die 10 sessies voldoende zijn, hangt volgens Justitie sterk af van persoon tot persoon, maar wordt nog geëvalueerd op basis van de aanvragen die zij komend jaar krijgen. "Ook de evaluaties van de juryleden van het proces van de aanslagen zullen belangrijk zijn bij de evaluatie van het hele project", vult Beavis aan. 

Wie na afloop nog nood heeft aan verdere begeleiding, kan volgens Justitie de therapie verderzetten met dezelfde therapeut, en komt in aanmerking voor beperkte terugbetaling. 

Ook voor magistraten en medewerkers Justitie

Magistraten en andere medewerkers van justitie kunnen sinds eind vorig jaar ook psychologische hulp vragen wanneer ze ingrijpende werkgerelateerde problemen ervaren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan magistraten die elke dag geconfronteerd kunnen worden met harde elementen uit dossiers. Dat is nieuw, want ook voor hen was er tot vorig jaar geen structurele begeleiding. 

In 2023 waren er 91 medewerkers die psychologische begeleiding hebben aangevraagd. Bij Justitie verwachten ze dat de vraag vanuit beide doelgroepen, ex-juryleden en personeel, in 2024 nog zal stijgen, naarmate het aanbod bekender wordt op het terrein. 

BEKIJK: Ex-juryleden getuigden vorig jaar over hun ervaringen in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen