ImageGlobe

Haast je: papieren ecocheques zijn vanaf 1 januari niet meer geldig

Wie nog papieren ecocheques heeft, moet die ten laatste op 31 december hebben opgebruikt, want vanaf 1 januari zijn alleen digitale ecocheques nog geldig. Werkgevers geven al twee jaar alleen digitale ecocheques uit, maar de papieren cheques konden dus nog tot eind 2023 worden gebruikt.

Als werknemer kan je ecocheques van je werkgever krijgen om ecologisch verantwoorde producten en diensten te kopen. Die ecocheques krijg je boven op je loon en je hoeft er geen belastingen of sociale lasten op te betalen. Een soort extralegaal voordeel in de privésector, met andere woorden, maar ook een manier om de aankoop van milieuvriendelijke producten te stimuleren.

Vandaag worden ecocheques in meer dan 25 000 verkooppunten aanvaard, vooral in tuincentra, supermarkten, elektrozaken, decoratie- en doe-het-zelfwinkels. 

Sinds 2016 bestaan er naast de papieren ecocheques ook elektronische ecocheques. In de praktijk hadden de uitgiftebedrijven van ecocheques al eerder de overschakeling gemaakt naar elektronische of digitale ecocheques.

Het aantal werknemers dat ecocheques krijgt, is vorig jaar met 300.000 naar 2,3 miljoen werknemers gestegen. Het aantal bedrijven dat ecocheques aan hun personeel geeft, nam met 9,5 procent toe tot 124.500 bedrijven.

Meest gelezen