© Roger Dohmen

De kogel is door de kerk: Beekdaelen organiseert het Oud Limburgs Schuttersfeest 2024

Het Nederlands-Limburgse Beekdaelen gaat het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in 2024 organiseren. Negen schutterijen in de gemeente bundelen hun krachten om het schuttersfestijn op touw te zetten.

Roel Wiche
Bron: De Limburger

Goed geïnformeerde bronnen in de schutterswereld bevestigen dat Beekdaelen het OLS volgen jaar organiseert. Het nieuws zal woensdagmiddag tijdens een persconferentie in het gouvernement bekendgemaakt worden door de OLS Federatie.

Burgemeester Eric Geurts nam het initiatief voor de samenwerking van schutterijen in Beekdaelen. Hij kwam in actie, een paar dagen nadat Sint Antonius uit Nederweert de organisatie van het OLS 2024 had teruggeven, na financiële perikelen en gedoe over kogelvangers. De negen schutterijen (Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek) kwamen vorige week maandagavond bij elkaar en besloten toen ervoor te gaan.

Merkelbeek

Beekdaelen bestaat in 2024 vijf jaar. Dat was een van de redenen om een poging te wagen het OLS naar de gemeente te halen. De laatste keer dat het schuttersfeest in deze contreien werd gehouden was in 2017. Schutterij St. Johannes en St. Clemens organiseerde het OLS toen in Merkelbeek.

De gemeenteraad Beekdaelen schaarde zich vorige week al achter het initiatief. Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar dienden alle partijen samen een motie in om de komst van het OLS te steunen.

Het OLS werd afgelopen zomer in Born gehouden. Voor de organisatie zijn 1000 tot 1500 vrijwilligers nodig. Het budget ligt rond de miljoen euro.

© Roger Dohmen