Zwitserland wil tijdens proefproject cocaïne legaal maken in Bern

Bern, de de facto hoofdstad van Zwitserland, denkt aan een wel heel drastisch plan om het cocaïnegebruik in de stad onder controle te krijgen. Ze onderzoeken namelijk of het mogelijk is om de verkoop van cocaïne voor recreatief gebruik legaal te maken.

Wat ging eraan vooraf?

  • Terwijl België nog grotendeels blijft vasthouden aan een repressieve War on Drugs zijn heel wat andere landen er wel van overtuigd dat dat niet de beste methode is om drugsgebruik in te perken. Vooral cannabisgebruik is in steeds meer landen op de een of andere manier gelegaliseerd. Dat is sinds kort bijvoorbeeld ook het geval in Duitsland, terwijl in Zwitserland proefprojecten lopen.
  • In andere Europese landen – zoals Portugal, Italië en Spanje – is het bezit van drugs, waaronder ook cocaïne, dan weer gedecriminaliseerd. Dat wil zeggen dat drugsbezit nog steeds illegaal is, maar dat je er geen gevangenisstraf voor kan krijgen.

Zwitserland ziet cocaïne populairder worden

  • Maar Zwitserland wil nu nog veel verder gaan. Het land ziet al enige tijd dat cocaïne steeds populairder wordt. Zo wijst onderzoek van het afvalwater uit dat Zürich, Bazel en Genève in de top tien staan van Europese landen met het hoogste cocaïnegebruik. De kwaliteit is ook beter dan ooit, terwijl de prijs in vijf jaar tijd gehalveerd is. Daardoor is cocaïne in vergelijking met bier, dat zeer duur is in Zwitserland, opvallend goedkoop geworden. Dat meldt Reuters.
  • “De War on drugs is mislukt en we moeten naar nieuwe ideeën kijken. Controle en legalisering kunnen beter werken dan louter repressie. We zijn nog ver verwijderd van mogelijke legalisatie, maar we moeten naar nieuwe benaderingen kijken. We roepen op tot een wetenschappelijk begeleid proefproject”, zegt Eva Chen van de Alternative Linke. Als lid van de Bern-raad steunt zijn het opvallende voorstel.

Wordt cocaïne effectief legaal in Bern?

  • Hoewel er wel degelijk gedacht wordt aan een proefproject om cocaïne deels te legaliseren, is het nog lang zo ver niet. Om dat mogelijk te maken, moet het parlement de wet wijzigen die het recreatieve gebruik van de drug verbiedt. Bovendien is er in het stadsbestuur ook nog heel wat tegenstand.
  • Bovendien is er ook nog niet beslist hoe de verkoop en kwaliteitscontrole van legale cocaïne zou moeten gebeuren
  • De kans lijkt dus groot dat het proefproject minstens nog enkele jaren op zich laat wachten. Waarschijnlijk zal men wachten op resultaten van het lopende proefproject over de legalisering van cannabis. Dat is sinds enige tijd in Bazel namelijk beperkt legaal te verkrijgen bij apothekers. Dat proefproject loopt in de loop van volgend jaar af na twee jaar.
Meer