Themabeeld© AP

New York Times klaagt Microsoft en OpenAI aan wegens schending auteursrechten

De Amerikaanse krant The New York Times is een rechtszaak gestart tegen de bedrijven Microsoft en OpenAI wegens schending van het auteursrecht. Volgens de aanklacht gebruikten de bedrijven zonder toestemming miljoenen artikels van het dagblad om chatbots als ChatGPT te trainen.

jvh
Bron: BELGA

OpenAI ontwikkelde de chatbot ChatGPT, die gebruikmaakt van artificiële intelligentie, en Microsoft is de belangrijkste investeerder in het bedrijf. Microsoft lanceerde daarnaast ook de chatbot Bing Chat (intussen omgedoopt tot Copilot). “Microsoft en OpenAI hebben ons werk gebruikt om hun producten van generatieve artificiële intelligentie te ontwikkelen en te commercialiseren, zonder dat Times daarvoor toestemming gaf”, zegt een woordvoerster van de krant.

In de aanklacht, die werd ingediend bij een federale rechter in Manhattan (New York), staat geen exact bedrag dat The New York Times eist. Maar er is wel sprake van “miljarden dollars aan wettelijke en werkelijke schade” waarvoor Microsoft en OpenAI volgens de krant verantwoordelijk zijn “wegens het onwettig kopiëren en gebruiken van het unieke waardevolle werk van The Times”. Ook wordt er geëist dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal van The Times is gebruikt. “Ze proberen te profiteren van de massale investeringen van de krant in haar journalistiek door die te gebruiken om vervangende producten uit te bouwen zonder toelating of betaling”, luidt het nog.

Het dagblad had in augustus al aangekondigd dat het de toegang tot zijn website zou blokkeren voor de technologie waarmee OpenAI artikelen ophaalt om zijn modellen van artificële intelligentie te trainen.

Eerder dit jaar concludeerde de Amerikaanse nieuwswaakhond NewsGuard al dat tientallen nieuwssites kunstmatige intelligentie gebruiken om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding. De onderzoekers troffen nieuwssites aan die chatbots inzetten voor artikelen van media als The New York Times, CNN en Reuters. Daarbij leken de sites gebruik te maken van software die specifiek was ingesteld om artikelen te vinden, te herschrijven en automatisch te publiceren zonder tussenkomst van een mens. De websites maken ook niet duidelijk dat AI werd ingezet bij het schrijven van de artikelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer