Ontslag van Truiense financieel directeur bevestigd na spoedzitting.© TVL

Geheime lening

Ontslag van Truiense financieel directeur bevestigd na spoedzitting

Sint-Truiden -

De gemeenteraad van de Stad Sint-Truiden heeft in een spoedzitting op dinsdag 26 december 2023 het ontslag van de financieel directeur om dringende redenen bevestigd. Het ontslag werd eind vorige week vernietigd door de Beroepscommissie voor Tuchtzaken.

Mark van Luyk/DiSe

De financieel directeur werd ontslagen nadat aan het licht kwam dat hij twee geheime financiële leningen had toegestaan aan oud-burgemeester Jef Cleeren (cd&v) zonder dat daarvoor opdracht of goedkeuring was gegeven. “De Beroepscommissie heeft van deze tegemoetkomingen aanvaard dat ze een schijn van belangenvermenging konden doen ontstaan”, laat schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) weten. “Zowel Audit Vlaanderen als de Tuchtcommissie hebben vastgesteld dat er ook nog sprake was van het bewust manipuleren van financiële gegevens om de transacties te verbergen en het bewust gebruiken van een bankkaart van een oud-personeelslid om zo de noodzakelijke tweede controle handtekening te omzeilen. Van deze bankkaart is bovendien vastgesteld dat ze buiten gebruik had moeten zijn gesteld, maar dat ze nog vier jaar gebruikt is voor 229 financiële transacties aan de tweede controle handtekening te onttrekken.”

Lees ook: Beroepscommissie verwerpt ontslag financieel directeur Sint-Truiden: “Gemeenteraad neemt binnenkort beslissing”

De beroepscommissie vernietigde de tuchtbeslissing omdat dat de financieel directeur niet mocht worden verweten om op 15 december 2022 aanwezig te zijn geweest op een teamevent van zijn dienst. “De gemeenteraad heeft in haar zitting van 26 december 2023 echter vastgesteld dat de foutieve financiële handelingen dus wel vaststaan en zelfs zijn aanvaard door de Beroepscommissie. Een financieel directeur is in een gemeente verantwoordelijk voor de uitermate correcte aanwending van de stedelijke financiële middelen, zodat er daaromtrent geen twijfel mag bestaan. De functie moet voorbeeldig ingevuld worden. Vermits de handelingen bewijzen dat dit voor de financieel directeur niet langer gegarandeerd was, maken deze ernstige tekortkomingen elke verdere samenwerking met de financieel directeur dan ook per direct onmogelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer