Lionel Vandenberghe tijdens de 71e IJzerbedevaart in 1998

Voormalig voorzitter van IJzerbedevaartcomité en oud-politicus Lionel Vandenberghe (80) overleden

De voormalige voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Lionel Vandenberghe is overleden. Hij werd 80 jaar. Vandenberghe was tussen 2003 en 2007 senator voor de Vlaamse links-liberale partij Spirit.

Lionel Vandenberghe is geboren in het West-Vlaamse Houtem, deelgemeente van Veurne. In 1988 werd hij ondervoorzitter van het IJzerbedevaartcomité, de vereniging die elk jaar de IJzerbedevaart organiseert ter nagedachtenis van de Vlaamse, gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Een jaar later werd hij voorzitter, tot in 2002. Vandenberghe was absoluut vernieuwend, zegt de huidige ondervoorzitter van het IJzerbedevaartcomité Johan Velghe. "Hij was een zeer innemend, zacht iemand, maar hij had ook gezag. Hij heeft als voorzitter echt zijn stempel gedrukt op de IJzerbedevaart."

"Het is Vandenberghe die de toenmalige slogan "Nooit Meer Oorlog, Zelfbestuur en Godsvrede" hertaalde en moderniseerde naar "Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid". Hij wilde onze boodschap in heldere taal uitdrukken en die boodschap gebruiken we nog steeds."

Vandenberghe werd ook bekend om zijn oproep "Waalse vrienden, laten we scheiden", in één van zijn eerste toespraken op de IJzerbedevaart in 1992.

Van 2003 tot 2007 was Vandenberghe senator voor de Vlaamse links-liberale partij Spirit, de partij van onder meer Bert Anciaux en Geert Lambert. 

Vandenberghe stamt af van een Vlaamse vader en een Hongaarse moeder. Hij woonde lange tijd in de Antwerpse gemeente Zoersel, maar heeft de laatste jaren van zijn leven doorgebracht in Antwerpen.

Meest gelezen