© Dick Demey

Standard 1 STVV 1 Jupiler Pro League 

STVV wervelt op Sclessin, vergeet het af te maken en krijgt VAR-deksel op de neus: “Ziet videoref duw dan niet?”

STVV liet in blessuretijd gouden punten liggen op Sclessin. “Op zich is een punt pakken uit bij Standard mooi, maar we verdienden meer”, klonk het in koor bij Mathias Delorge en Matte Smets. Wolke Janssens was begrijpelijk furieus. “Ziet die VAR dan niet dat ik een duw kreeg? Ik begrijp dat niet.”

Gunter Schoofs

Sint-Truiden boven woensdagavond op Sclessin. De Kanaries waren duidelijk baas tegen Standard. Alleen viel dat doelpunt maar niet. Vooral Koita kreeg het vizier niet goed gericht. Luttele minuten voor tijd lukte het Japanner Joel Fujita dan toch. Na een sublieme pass van Steuckers knalde Fujita, die verrassend de voorkeur had gekregen op Ito, staalhard de 0-1 binnen. Zijn titel van matchwinnaar kreeg pas in blessuretijd een knauw.

© Dick Demey

Derde basisplek

“Ik wist van dinsdag dat ik zou starten”, aldus de Japanse middenvelder. “De coach wilde met Delorge en mij iets behoudender spelen. Daarom kreeg ik de voorkeur op Ito. Scoren doe ik doorgaans niet vaak. Het was eigenlijk een beetje een lucky goal”, klonk het wel erg bescheiden.

Blijft vreemd dat het nog maar de derde startkans was voor Fujita. “Ik heb met Ito en Delorge veel concurrentie. Maar na Nieuwjaar liggen er allicht mogelijkheden”, verwees Fujita naar het feit dat Ito mogelijk naar de Asian Cup afreist.

© Dick Demey

VAR-ingreep

De youngsters van STVV waren eerlijk gezegd wat te braaf toen het diep in blessuretijd toch misliep. Smets joeg het leer de lucht in, O’Neill ging het duel aan met Janssens en maakte toch duidelijk een fout op de geelblauwe invaller, die de bal op de arm kreeg. Scheidsrechter Lambrechts kende eerst een hoekschop toe, VAR Wim Smet greep in. Wanneer de ref dan terugkeerde van het scherm, wees hij naar de stip.

“We waren vooral aan Wolke aan het vragen wat er gebeurd was”, klonk Mathias Delorge. “Ik had het zelf niet goed gezien. Dit is natuurlijk frustrerend. We domineerden de hele wedstrijd. Standard kreeg misschien één halve kans. Akkoord, we hadden al vroeger moeten scoren. Toen Lambrechts naar het scherm geroepen werd, wist ik snel hoe laat het was. Zo zuur.”

© Dick Demey

“Ikzelf had de bal anders moeten wegwerken”, zuchtte Matte Smets. “Meer naar de zijkant in plaats van de hoogte injagen. Zo werd het moeilijker verdedigen voor Wolke. Ik werd onder druk gezet door de spits, daarom besliste ik te knallen. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten.”

Janssens zelf was enorm kwaad over de beslissing van de ref. “Wat doen ze eigenlijk achter dat scherm?”, foeterde de onfortuinlijke Janssens. “De VAR moet toch absoluut gezien hebben dat ik een duw kreeg? Dit is gewoon onbegrijpelijk.”

© Dick Demey

“Moesten zes punten meer hebben”

Olivier Dumont kwam nog snel het veld op gerend om Suzuki een instructie te geven voor de penalty van Kanga. Het mocht niet baten. “Een tactische richtlijn. Ik kan niet zeggen wat hij me influisterde”, knipoogde Suzuki. “Nee, het had niet te maken met de hoek die ik moest kiezen. Dat besliste ik zelf. Ik zag in de handsfase dat er een arm was van één van onze spelers.”

“We hadden vooral koelbloediger moeten zijn luttele seconden voordien”, zuchtte de Truiense doelman. “Ik wilde in eerste instantie de bal wegwerken, maar Matte hoorde me niet roepen door het gejoel in het stadion. Ach, we staan op een mooie achtste plaats, laat ons dat onthouden. Dat de kloof op de achtervolgers groter had moeten zijn? Dat kan, maar we zullen in het nieuwe jaar nog volop matchen winnen.”

© Dick Demey

“Achtste is mooi, maar we hadden minstens zes punten meer moeten hebben”, sloeg Delorge spijkers met koppen. Komt erbij dat het programma in januari heel moeilijk oogt. Koita is in januari aan de slag met Mauritanië dan en Suzuki en mogelijk ook Ito weten op 1 januari of ze de Japanse kern definitief vervoegen voor de Asian Cup. Mogelijk volgen er ook uitgaande transfers? “Maar misschien komen er ook nieuwe jongens bij”, aldus Smets. “Ikzelf? Ik zal er uiteraard nog zijn.”

STANDARD: Bodart, Laifis, Vanheusden, Noubi, Djenepo, Hayden, O’Neill, Fossey, Kawabe, Emond, Kanga.STVV: Suzuki, Hashioka, Van Helden, Smets, Godeau, Steuckers, Fujita, Delorge, Bocat, Koita, Kaya.VERVANGINGEN: 46’ Fossey door Price, 46’ Djenepo door Canak, 54’ Emond door Sowah, 69’ Hayden door Dewaele, 79’ Laifis door Hautekiet, 86’ Koita door Yamamoto, 86’ Kaya door Barnes, 90’ Steuckers door Janssens, 97’ Fujita door Dumont.DOELPUNTEN: 86’ Fujita 0-1, 98’ Kanga 1-1 (penalty). GELE KAARTEN: Van Helden (trekfout), Koita (tijd rekken), Janssens (protest).SCHEIDSRECHTER: Erik Lambrechts.TOESCHOUWERS: 18.000.

Aangeboden door onze partners