© Shutterstock

Ook Nederlandse legertopman waarschuwt voor oorlog met Rusland: “Wel erg gewend geraakt aan de gedachte dat er altijd vrede is”

Opnieuw waarschuwt een Europese topmilitair voor een dreigende oorlog met Rusland. Enkele dagen na de stafchef van het Belgische leger trekt nu ook de bevelhebber van de Nederlandse landmacht aan de alarmbel. “De hele maatschappij moet klaar zijn als het verkeerd gaat.”

mtm
Bron: De Telegraaf

Navo-baas Jens Stoltenberg roept het al langer. En vorige week was er ook de Duitse defensieminister Boris Pistorius die zei dat zijn land zich moest opmaken voor oorlog en dat de dienstplicht moest terugkeren. En toen volgde ook admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger die benadrukte dat “Europa zich dringend moest voorbereiden op een conflict met Rusland”.

De ene na de andere toppoliticus of -militair waarschuwt voor een dreigend conflict tussen Rusland en het Europese continent. Ook de Nederlandse luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant van de landmacht, doet dat nu.

LEES OOK. “We zijn in slaap gevallen”: groeiende vrees dat Europese legers snel overrompeld zouden worden in oorlog met Rusland

Hoewel Wijnen nog niet wil pleiten voor de herinvoering van de dienstplicht, moet er volgens hem wel “dringend iets gebeuren om de kreupel geworden krijgsmacht op sterkte te krijgen”, zo zegt hij aan De Telegraaf. “Nederland moet weer leren dat de hele maatschappij klaar moet zijn als het verkeerd gaat. We hoeven echt niet allemaal morgen een helm op, maar we zijn misschien wel heel erg gewend geraakt aan de gedachte dat er altijd vrede is.”

Wijnen haalt het voordeel van de Scandinavische en Baltische staten aan. “Denk bijvoorbeeld aan het inslaan van voorraden, voedsel en drinkwater, zodat je een klap kan opvangen als de maatschappij ontwricht geraakt”, zegt hij. “Voor de Finnen en de Balten is dat allemaal vanzelfsprekend, omdat ze dicht bij de dreiging zitten. Maar Nederland moet niet denken dat veiligheid bij ons gegarandeerd is omdat wij 1.500 kilometer verderop liggen. Rusland wordt almaar sterker. En er is maar één taal die Rusland verstaat: die van een robuuste krijgsmacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER