Oppassen als je het nieuwe jaar wil inluiden door zelf feestvuurwerk af te steken.

Belgische Vuurwerkfederatie raadt af om zélf vuurwerk af te steken met oudjaar: "Te veel wind, te gevaarlijk"

De Belgische Vuurwerkfederatie vraagt met aandrang dat mensen thuis zélf geen vuurwerk afsteken op oudejaarsnacht. De weersverwachtingen zijn niet gunstig, er wordt vrij krachtige tot krachtige wind voorspeld. Het is te gevaarlijk om dan vuurwerk af te steken als je daar niet voor opgeleid bent, zegt voorzitter Christophe Byl.

Wie dezer dagen zijn neus buiten steekt, voelt het: er waait af en toe een stevige wind. En dat betert de komende dagen niet. "Het blijft deze week strak waaien", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "Ook op oudejaarsdag en oudejaarsnacht. In het binnenland krijgen we dan een vrij krachtige zuidwestenwind tot 5 beaufort, aan zee is het een krachtige wind tot 6 beaufort."

Dat komt overeen met windsnelheden tussen de 29 en 38 kilometer per uur in het binnenland, en tussen de 39 en 49 kilometer per uur aan zee. Het KMI voorspelt voor zondag bovendien rukwinden van mogelijk 70 tot 80 kilometer per uur.

Absoluut geen goede omstandigheden om bij je thuis vuurwerk te gaan afsteken, waarschuwt de Belgische Vuurwerkfederatie. Hoe verleidelijk dat ook is in de nacht van 31 december op 1 januari.

BEKIJK - Verkopers van vuurwerk geven hun klanten goede raad:

Videospeler inladen...

"Wij raden dat ten zeerste af", zegt voorzitter Christophe Byl. "Mensen kunnen moeilijk inschatten wat de wind doet op een bepaalde hoogte. Als je vuurpijlen afschiet tussen huizen, kan een windvlaag die plots van richting doen veranderen, en dat kan heel wat schade veroorzaken."

Er bestaan verschillende soorten feestvuurwerk. Byl waarschuwt vooral voor vuurpijlen. Die zijn zeer gevoelig aan hevige wind en windstoten. Vuurbatterijen (buisjes die automatisch tegelijk of na elkaar afgaan nadat de lont is aangestoken, red) zijn er iets beter tegen bestand, "maar je moet altijd naar de omstandigheden kijken. Ga je zoiets gebruiken in bebouwde gebieden of drukke straten, dan kan dat voor problemen zorgen."

Er bestaan verschillende soorten feestvuurwerk.

Vuurwerkverbod

De Vuurwerkfederatie vraagt ook om meer eenduidige regels in verband met het afsteken van vuurwerk. Verschillende gemeenten verbieden al om privévuurwerk af te steken op oudejaarsavond. Maar er zijn grote regionale verschillen, waardoor het voor mensen niet altijd duidelijk is, zegt de federatie.

Voor Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zijn de slechte weersomstandigheden alvast een extra reden voor een verbod op particulier vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Hij roept alle gemeenten nogmaals op om hier werk van te maken.

Weyts ijvert al enkele jaren voor algemeen vuurwerkverbod. In 2019 vaardigde hij een decreet uit waardoor het afsteken van vuurwerk in de praktijk overal in Vlaanderen verboden was, tenzij specifiek toegelaten door de gemeente op bepaalde plekken en bepaalde tijdstippen. Maar na een klacht van verschillende vuurwerkbedrijven werd dat decreet vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

Professioneel vuurwerk

Er zijn ook heel wat steden, zoals Antwerpen, Brussel en Gent, die met Oudjaar een professioneel vuurwerk organiseren. Of dat zal doorgaan of niet, is op dit moment nog niet duidelijk. Die beslissing wordt pas op 31 december zelf genomen.

"Professioneel vuurwerk is beter bestand tegen hogere windsnelheden. Bovendien wordt het afgestoken door professionals, die daarvoor opgeleid zijn en de locatie en de omstandigheden goed bestuderen", zegt Byl.

Maar ook voor professionals hangt het af van de windrichting en de georganiseerde veiligheidsafstanden om het spektakel veilig te kunnen laten plaatsvinden, zegt Byl. "Een vuurwerk op het midden van de Schelde lijkt mij geen probleem, anderzijds, vuurwerk in het centrum van de stad, dat zal allicht iets moeilijker zijn."

Professioneel vuurwerkspektakel in Brussel, het voorbije Nieuwjaar.
Lucien Lambotte / Belga

Tips voor veilig gebruik van vuurwerk:

  • Bewaar het vuurwerk altijd op een droge plaats en buiten het bereik van kinderen
  • Kies een locatie die geschikt is om het vuurwerk af te steken, ver weg van woningen, voertuigen of planten en struiken
  • Zorg dat je altijd water of een brandblusapparaat binnen handbereik hebt
  • Blijf op voldoende afstand na het aansteken van de lont
  • Steek nooit opnieuw een lont aan die niet heeft gewerkt

De volledige brochure met alle tips vind je op de website van de FOD Economie.

Meest gelezen