De tractorparade, een gigantische hit: “Zelfs de vrouw van de slager zocht nog een plekje in een cabine”

Zo’n 70 tractoren volgen een parcours van 15 kilometer.© rr

Verspreid over Vlaanderen zijn er deze kerstperiode meer dan veertig verlichte tractorparades. Ze blijken een gigantische hit, en dat is niet toevallig. “Zelfs de vrouw van de slager zocht nog een plekje in een cabine.”

Amber Janssens

“We zijn misschien de kleinste en komen van ver, maar onze marchandise is ongetwijfeld bij de fijnste.” Frank De Frene (67), een groentekweker uit Waregem, zit samen met zijn kleinzoon Arnaud (11) en mecanicien Jan Meheus (67) achter het stuur van een kleine John Deere Gator. Tussen de vele kerstversieringen aan hun voorbumper hangen twee lichtgevende herten, in de laadbak staat een zelfgeknutselde kerststal. Twee paspoppen zijn voor de gelegenheid omgetoverd in Jozef en Maria. “Als je meerijdt in een kerststoet, kan een kerststal toch niet ontbreken?” Terwijl het trio mutsen met lichtjes opzet, galmt Mariah Careys bekende kersthit door de muziekinstallatie van de mastodont voor hen.

Samen met 68 andere tractoren rijden de Waregemnaren woensdagavond mee in de ‘Kerst Tractor Run’ van Koksijde, waar zo’n stoet voor het eerst passeert. De stoet volgt een parcours van 15 kilometer, en slingert langs de dijk van Sint-Idesbald richting het centrum van Koksijde en de dijk van Oostduinkerke.

IN BEELD. Kindjes onder indruk van eerste kersttractoren in Ieper

(lees verder onder de foto)

Frank De Frene met zijn kleinzoon Arnaud en mecanicien Jan Meheus (achter het stuur).

“Vorig jaar was ik op de kerstparade in Gistel. Die was zo mooi, dat ik hier in Koksijde hetzelfde wilde proberen”, zegt Erik Deceuninck, secretaris bij de Landelijke Gilde van Koksijde en trekker van de stoet. De deelnemers zijn vooral “jonge gasten van heinde en verre”, zegt de organisator. “Maar zelfs de vrouw van onze slager was nog op zoek naar een vrij plaatsje in een cabine.”

Ook in andere Vlaamse gemeenten vallen tractorparades de laatste jaren steeds meer in de smaak. Tussen december en januari organiseert de Boerenbond, samen met de Landelijke Gilden en de Groene Kring, meer dan veertig verlichte colonnes, van gemeentes als Zoersel in Antwerpen tot Bocholt in Limburg.

Net op tijd een rijbewijs

Voor Jasper Coucke (16) en zijn zus Laura (14) is het de tweede keer dat ze in zo’n stoet meerijden. Ze zitten in de warme cabine van de rode Massey Ferguson waarmee hun ouders, witlooftelers in Diksmuide, normaal naar veilingen trekken. “Een paar dagen geleden reden we al mee in Staden”, zegt Laura. “Dat was de eerste keer, want Jasper heeft zijn tractorrijbewijs pas sinds augustus. Zodra hij dat op zak had, wisten we dat het tijd was om eraan te beginnen.” (lacht)

LEES OOK. Boer Marc ziet prijs voor zijn ‘witte goud’ kelderen van 4.000 naar 110 euro per kilo: “Op die manier is het straks gedaan”

Verlichte tractorstoeten hebben de afgelopen vijf jaar aan populariteit gewonnen, zegt Nele Kempeneers van de Boerenbond. “Rond 2018 merkten we dat steeds meer lokale verenigingen zulke parades tijdens de kerstperiode organiseerden. Daarom zetten wij sindsdien ook onze schouders onder de evenementen.”

Vooral sinds de coronacrisis zijn de stoeten echt beginnen te boomen, zegt Kempeneers. “De parades waren toen een van de weinige evenementen die coronaproof georganiseerd konden worden. Iedereen zat in de cabine van zijn eigen tractor, mensen zagen de stoet aan hun voordeur passeren. De lichtjes brachten bovendien warmte in een donkere periode.”

(lees verder onder de foto)

Jasper en Laura Coucke.© Sebastian Steveniers

Dat beamen broer en zus Coucke. “Het is gewoon gezellig”, zegt Laura. “Als boer is het mooi om te zien hoe al die verlichte tractoren in een rijtje staan.” Ze wijst naar de tractors die achter hen warmdraaien om te vertrekken. Jasper knikt. “Los daarvan is het fijn dat de boerenstiel eens opgewaardeerd wordt”, zegt hij. “De laatste jaren worden boeren niet altijd positief bekeken. In de media gaat het vooral over het stikstofdecreet – waar zeker iets voor te zeggen is, maar waar ook veel aan schort. En als mensen ons op straat zien rijden, is het vaak met onze mesttanks. Maar dit is eens iets anders.”

En of het anders is: nog geen uur later rijdt het duo vrolijk zwaaiend langs de zeedijk. De tractor achter hen duwt om de paar seconden op zijn claxon.

Champagne

Koen Slabbinck (48) en Astrid Bonduel (47) staan aan de kant. Het is de eerste keer dat ze een verlichte tractorstoet zien, maar ook zij vinden de parade een mooie manier om de boeren positief in de kijker te zetten, klinkt het. Slabbinck heeft familie in de landbouw, Bonduel werkt voor de gemeente Koksijde. Samen met hun Franstalige buren Vivianne Hoger (75) en Jean-Marie Godefroid (82) heffen ze een glas champagne terwijl de eerste tractors vertrekken. Meiter Brut uit Reims, verduidelijkt Slabbinck. “Il faut bien lancer hein”, werpt buurman Godefroid tussen.

Of zij volgend jaar opnieuw zullen afzakken naar de stoet? “Zeker”, zegt Slabbinck. “Al nemen we dan wel nog een stoeltje en een vuurkorf mee.” (lacht)

© Sebastian Steveniers

© Sebastian Steveniers

© Sebastian Steveniers

© Sebastian Steveniers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer