James Arthur Photography

Vlaams Parlement vraagt aan Staatsveiligheid extra informatie over Chinese connecties Filip Dewinter

De deontologische commissie van het Vlaams Parlement vraagt bijkomende informatie aan de Staatsveiligheid over de Chinese handel en wandel van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Ze wil meer te weten komen over de mondmaskerdeal die Dewinter met de Chinezen had beklonken voor ze wil oordelen of Dewinter de deontologische code van het Vlaams Parlement heeft geschonden. 

Filip Dewinter kwam vorige week in opspraak, in de nasleep van de affaire rond zijn voormalige partijgenoot Frank Creyelman, die zich door een Chinese spion heeft laten betalen om de politieke besluitvorming tegenover China te beïnvloeden. Zelf zegt Dewinter dat het hier gaat om oude informatie waarvoor het gerecht hem al heeft vrijgepleit. 

Wij hebben een aanvullende vraag die wij aan de Staatsveiligheid gaan richten

Jeremie Vaneeckhout (Groen)

Maar hij gaf wel toe dat hij "onkostenvergoedingen voor etentjes en voor allerlei onkosten" had ontvangen.

Vlaams fractieleider Mieke Schauvlieghe (Groen) vond zijn uitleg dubieus en wil meer uitleg. Met de informatie die ze vanmorgen van de Staatsveiligheid heeft gekregen, kon de commissie blijkbaar niet echt opschieten. "Wij hebben een aanvullende vraag die wij aan de Staatsveiligheid gaan richten", zegt plaatsvervangend commissievoorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen).

"Specifiek gaat het over de mondmaskerlevering via Chinese tussenpersonen van collega Dewinter", legt Vaneeckhout uit. Daarnaast wil de commissie ook nog graag weten hoe ze het rapport daarover kan inkijken. Pas daarna wil ze oordelen over de ontvankelijkheid van de klacht over Dewinter en over een eventuele sanctie tegen hem. Tegen 3 maart moet daarover een beslissing vallen.

BEKIJK - Het is uitzonderlijk dat de deontologische commissie van het Vlaams Parlement samenkomt in de kerstvakantie:

Videospeler inladen...

"Procedure rekken om Dewinter te beschadigen"

Volgens Hugo Coveliers, de advocaat van Filip Dewinter, bestaat de commissie uit "concurrerende politici die er alle belang bij hebben om de procedure zo lang mogelijk te rekken om Dewinter politiek te beschadigen".

"We waren voorbereid om vandaag onze visie uiteen te zetten zodanig dat men zou begrijpen om welke banale klacht het hier gaat", zegt hij. "Het feit dat men zelfs niet tot een akkoord over de ontvankelijkheid van de klacht kwam, toont de banaliteit."

Meest gelezen