Jongeman (21) bewusteloos geslagen op Oude Markt van Leuven, volgens politie is er geen toename van geweld

Op de Oude Markt in Leuven is een jongeman van 21 bewusteloos geslagen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en moest gehecht worden aan zijn hoofd. Twee verdachten, van 17 en 18 jaar, konden opgepakt worden. Volgens de politie van Leuven is er geen toename van geweld.Ā 

Het incident deed zich voor in de nacht van dinsdag op woensdag, omstreeks 03.30 uur, op de Oude Markt van Leuven. Een 21-jarige jongeman kreeg er om een nog onduidelijke reden klappen van twee andere jongemannen, en viel met zijn hoofd op de grond. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan het hoofd en raakte het bewustzijn kwijt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn hoofd gehecht moest worden.

De politie werd verwittigd en controleerde meteen de camerabeelden. Op basis van de beelden konden twee jongens, van 17 en 18 jaar, opgepakt worden. ā€œBeiden werden meegenomen voor verhoor. Er is een proces-verbaal opgesteld. Waarom de jongeman geslagen werd, dat zal het onderzoek verder moeten uitwijzenā€, zegt Marc Vranckx van de politie Leuven.

Geen toename van geweld

Op sociale media wordt melding gemaakt dat het geweld op de Oude Markt de laatste jaren toeneemt, maar de politie van Leuven wil dat toch nuanceren.

ā€œDe Oude Markt is een zeer druk bezochte locatie, er komen duizenden bezoekers per dag. Dat er soms wat schermutselingen, agressie of een woord te veel gezegd wordt, dat gebeurt inderdaad. Maar stellen wij vast, zoals sommigen beweren, dat er een stijging is van de agressie? Dat blijkt alleszins niet uit onze cijfers. Elk feit is er natuurlijk Ć©Ć©n teveel, vandaar dat er ook heel streng wordt opgetreden tegen dit soort feitenā€, aldus Marc Vranckx.

Plaatsverbod

Sinds 2020 kan er in Leuven ook een plaatsverbod voor bijvoorbeeld de Oude Markt opgelegd worden, maar ook daar ziet de politie geen toename. ā€œIn 2020 waren er een twintigtal plaatsverboden, dit jaar komen we daar niet aan. Dat komt mogelijk doordat we streng optreden en het gedrag daarop aangepast wordt. We zijn zichtbaar aanwezig op de Oude Markt, maar ook in burger. We spreken mensen aan en doen controles als dat nodig is. Men weet dat we aanwezig zijn en optreden wanneer nodigā€, zegt de politiewoordvoerder.Ā 

Meest gelezen