De huissteekmug (Culex pipiens)  en muggenexpert Arnold van Vliet.
Volledig scherm
PREMIUM
De huissteekmug (Culex pipiens) en muggenexpert Arnold van Vliet. © Getty Images / ANP

Muggen zullen ons ook in de winter teisteren en brengen nieuwe ziektes mee. Bioloog legt uit hoe dat komt

Als je de voorbije nachten last gehad hebt van zoemende muggen, ben je zeker niet alleen. En dat in putje winter. “We zullen ermee moeten leren leven dat die beesten het hele jaar door actief zijn”, zegt muggenspecialist Arnold van Vliet. “De kans op bepaalde ziektes die overgedragen worden door muggen wordt ook steeds groter.”

12 reacties

  • Luc Espeel

    4 maanden geleden
    Vroeger had ik altijd last vn muggenbeten, en dat waren echt grote, tot wel 15 op 10 cm en meer dan 1 cm hoog. Dokters bezocht, medicijnen genomen: niets hielp. Tot ik op een dag eens opzocht op internet en daar vond ik een homeopatisch medicijn: APIS MELIFICA . Sindsdien heb ik helemaal geen last meer, en dat is nu al toch meer dan 10 jaar, en dat product neem ik ook al enkele jaren niet meer.
  • Etienne De Vreese

    4 maanden geleden
    Is waar zullen er mee moeten leren leven.Te warm vd tijd vh jaar.En ook veel invoer via vliegtuigen schepen enz.En sommige dieren passen zich zeer snel aan andere omgeving
  • Etienne De Vreese

    4 maanden geleden
    in onze kelder is een lucht opening.Minstens 20 groten buiten landsche wepsen gevonden.Nu aldrie zijn wel kleiner.Paasbloemen staan hier ook 5 om bovengronds. Van muggen weinig last gehad wel vd buitenlandse wepsen in 2023
  • Veronica Voorhelst

    4 maanden geleden
    Maar de bevolking laten inenten tegen dengue, dat mag niet. Ge moet eerst meer dan 30 dagen verblijven in een land waar dengue endemisch is. In Nederland, Frankrijk en Italië zijn er al lokale gevallen voorgekomen. Is het dan geen tijd om de bevolking hier ook te beschermen?
  • Benny Van Leuven

    4 maanden geleden
    Ik heb nooit begrepen dat zo ongeveer elke gevaarlijke ziekte kan overgebracht worden door een minuscuul steekwondje,terwijl dat voor aids blijkbaar onmogelijk is.