Source: Reuters

Vrouwen in lingerie en man met een "piemelsok": feestje met "bijna naakte" vedetten veroorzaakt controverse in Rusland

In Rusland is heel wat commotie ontstaan over een feestje van enkele sterren en beroemdheden. Het thema was "bijna naakt" waardoor de meeste feestvierders weinig kleding droegen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij conservatief Rusland, dat zo'n feestje in de context van een oorlog bijzonder ongepast vindt. Een van de aanwezigen heeft al een gevangenisstraf gekregen.

Op 20 december hield blogger Anastasia Ivleeva een feestje in een nachtclub van de Russische hoofdstad Moskou. Zij had verschillende andere bekendheden uitgenodigd, maar vooral de kleren van de aanwezigen trokken de aandacht. Het thema van het feest was namelijk "bijna naakt". 

Heel wat feestvierders droegen doorzichtige kledingstukken en huidkleurige lingerie. De Rus Nikolay Vasilyev, beter bekend als "rapper Vacio", liep zelfs rond met alleen een kous over zijn geslachtsdeel. Organisator Ivleeva droeg tijdens het feest ook een speciale diamant op haar onderrug, met een waarde van 23 miljoen Russische roebel, zo'n 234.000 euro.

BEKIJK - Verschillende feestvierders hebben hun excuses aangeboden:

Videospeler inladen...

De beelden van het feestje werden massaal via Russische sociale media gedeeld. Al snel barstte een storm van kritiek los tegen de bekende aanwezigen. Voornamelijk conservatief Rusland en de voorstanders van de oorlog tegen Oekraïne vonden dat de feestvierders zich schandelijk hadden gekleed en gedragen. "Er woedt momenteel een oorlog, maar dat kan deze beesten, dit uitschot, allemaal niet schelen", reageerde de bekende propagandist Vladimir Solovyov.

De zaak heeft zelfs de hoogste lagen van de Russische politiek bereikt. Zo zei Maria Zakharova, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het feest "een blamage" was voor de reputatie van de aanwezigen.

Videospeler inladen...

Gevangenisstraf en geldboete onder "gay propaganda"-wet

Het feestje blijft dan ook niet zonder gevolgen. De man met de "piemelsok" Nikolay Vasilyev moest al voor een Russische rechtbank verschijnen voor zijn kledingkeuze tijdens het feest. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf van 15 dagen en een boete van 200.000 Russische roebels op. Omgerekend komt dat neer op iets meer dan 2.000 euro.

De rechter baseerde zich voor de straf op het verbod op "gay propaganda". Die stelt dat elke poging om "niet-traditionele seksuele relaties" te promoten verboden is. Volgens de rechter was het feestje daar een voorbeeld van.

Ik vraag om een tweede kans, maar zal mijn straf aanvaarden

Anastasia Ivleeva

Ook de organisator van het feest, Anastasia Ivleeva, hangt een straf boven het hoofd. Zij heeft op sociale media al een video geplaatst waarin ze haar excuses aanbiedt.

"Er wordt gezegd dat Rusland weet hoe het moet vergeven. Als dat zo is, wil ik jullie, het volk, vragen om een tweede kans", zegt ze in de video. "Indien ik die niet krijg, zal ik mijn straf aanvaarden. Ik ben klaar voor elke afloop." Ook verschillende andere aanwezigen hebben zich al openlijk en uitgebreid geëxcuseerd.

Enkele analisten en experten stellen dat het incident toont hoe de Russische maatschappij sinds de invasie van Oekraïne strenger is geworden. President Vladimir Poetin probeert het beeld in stand te houden dat de Russische maatschappij niet is veranderd sinds de oorlog begon. Waar de overheid eerst verwachtte dat burgers geen actief protest voerden tegen de oorlog, wil ze nu dat alle burgers de oorlog openlijk steunen.

Meest gelezen