Hoe is het om te wonen in Genk?

Drie voormalige steenkoolmijnen, centrale ligging in de provincie, het Albertkanaal en de E314-autosnelweg vlakbij: Genk is sinds jaar en dag een belangrijke economische pijler in Limburg en een van de belangrijkste industriële steden van Vlaanderen. Maar hoe is het om te wonen tussen al deze bedrijvigheid?

Zimmo redactie
Bron: Zimmo

Facts & figures

Genk telt 67.608 inwoners en is daarmee qua inwonersaantal de tweede grootste stad van Limburg, na Hasselt. De oppervlakte is 87,57 km2, wat Genk op dat vlak de vijfde grootste gemeente van de provincie maakt.

Het centrum van Genk situeert zich rond de Europalaan en staat niet zozeer bekend voor haar rijke historische gebouwen, maar vooral voor haar 3 winkelcentra (zeer eenvoudig Shopping 1, 2 en 3 genoemd) en gezellige horeca. Deze shop- en culinaire gezelligheid vinden we ook terug in de wijken Winterslag (Vennestraat), Waterschei (Stalenstraat) en Zwartberg (Hoevenzavellaan), niet toevallig de drie wijken waar zich vroeger mijnen bevonden.

Je ziet: in Genk spreken we niet van deelgemeenten, maar van een dertigtal wijken die zijn opgedeeld in acht stadsdelen. In de meeste wijken zijn een kleuter- en lagere school aanwezig, en er zijn een vijftal middelbare scholen met campussen verspreid over het ganse Genkse grondgebied.

De cultuurliefhebber komt in Genk zeker aan zijn of haar trekken dankzij het diverse programma in bijvoorbeeld C-mine (de prachtig vernieuwde site op de voormalige steenkoolmijn van Winterslag), verschillende musea en tal van evenementen het hele jaar door. Voetballiefhebbers kunnen hun hartje ophalen aan eersteklasser KRC Genk, nachtraven vinden ongetwijfeld hun gading in de gezellige cafeetjes in en rond Genk-centrum.

Genk grenst aan provinciehoofdstad Hasselt en heeft twee opritcomplexen aan de E314 Brussel-Aken. Hierdoor ben je bijvoorbeeld ook heel snel in Nederland of Duitsland. Brussel ligt op een uurtje rijden (zonder verkeer).

De highlights

Genk heeft drie letterlijke highlights: de mijnterrils van Zwartberg, Winterslag en Waterschei. Hier adem je het rijke industriële verleden van deze stad, en krijg je er bij zonsopgang en -ondergang prachtige vergezichten bij.

Eerder fan van een nog langer geleden rijk verleden? Dan moet je natuurlijk in het Openluchtmuseum van Bokrijk zijn. Dit historisch dorp is bekend over heel België en ver daarbuiten dankzij haar prachtige collectie gebouwen en erfgoed van de 17e tot eind 19e eeuw. Het museum maakt deel uit van het Provinciaal Domein Bokrijk, waar je ook heerlijk kan wandelen, fietsen (het bekende ‘Fietsen door het water’ bevindt zich hier) en genieten van de bosrijke omgeving. In het Arboretum vind je bovendien een van de omvangrijkste plantencollecties in België.

Eveneens een aanrader op het vlak van indrukwekkende collecties: Labiomista, het gekende atelier en kunstencentrum van kunstenaar Koen Vanmechelen. Sterrenkijkers kunnen dan weer terecht bij het Europlanetarium, de enige in de provincie.

Shoppen? Dat kan in de reeds vermelde shoppingcentra, gezellige winkelstraatjes of langs de Hasseltweg, een van de grotere meubel- en interieurboulevards van het land. Het grote outlet shoppingcenter van Maasmechelen Village ligt op een kwartiertje rijden.

(Z)immo in Genk

Genk ligt centraal in de provincie, is goed ontsloten dankzij de E314 en kent een rijk cultureel, natuurlijk en economisch leven. Ondanks de sterkere stijging van de afgelopen jaren blijft wonen in Genk relatief betaalbaar. Een huis kopen in Genk kost gemiddeld €305.192. Een appartement kopen in Genk €237.687. Liever huren in Genk? Dat kan voor gemiddeld € 744.

Liever ergens anders wonen in Limburg? Zimmo heeft een groot aanbod in deze prachtige provincie!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer