“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom ‘extra vitamine C’ in onze voeding niet gezonder is
Vitamines zijn gezond. Haal je dan ook meer uit een voedingsmiddel als er ‘(extra) vitamine C’ op prijkt? Nee, schrijft Eva Kestemont, journalist en auteur van ‘Verbeterd Recept’: “Producten die groots uitpakken met vitamine C, zetten de consument op het verkeerde been.”
De gemiddelde supermarkt bevat vandaag meer dan 8.000 producten. Loop je daar ook soms wat verloren tussen? Dan gidst journaliste Eva Kestemont jou in de rubriek ‘Voedingsweetjes’ graag door de schappen. Ze geeft een duidelijk antwoord op al jouw voedselvragen die je in de winkel overvallen.
Een felgekleurd doosje aan de kassa van de supermarkt pakt in grote letters uit met één van haar ingrediënten: vitamine C. Het geheel oogt zo fris en gezond dat je amper ziet dat er geen vitaminetabletten in zitten, maar wel kauwgum. Even verderop pronkt de stof ook op het etiket van een zogenaamde ‘vitaminendrank’. Eenmaal je erop let, zie je vitamine C ook opduiken op andere producten: het wordt toegevoegd aan sappen, waterijsjes, cakemixen, cacaopoeder, koekjes, beschuiten, brood, worst en andere vleeswaren.
Waarom doen bedrijven dat? Niet om je gezonder te maken, alleszins. Want de kauwgum van hierboven bevat niets wat je nodig hebt en dat vitaminedrankje blijkt verdund appelsap.
Om een sterk immuunsysteem te behouden, ijzer te kunnen opnemen en wonden te laten helen, heb je inderdaad vitamine C nodig. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is dat zo’n 110 milligram per dag. Dat haal je gemakkelijk uit kolen, paprika’s, kiwi’s en citrusfruit, en zelfs uit aardappelen. Wie enigszins gevarieerd eet, krijgt genoeg vitamine C binnen. Een tekort komt in België bijna niet voor.
Waarom zit het dan in zoveel producten?
Vitamine C is een antioxidant. Net zoals het ons lichaam in vorm helpt houden, doet het dat ook voor voedsel. Het wordt toegevoegd om te voorkomen dat vet ranzig wordt, om het verkleuren van gesneden groenten en fruit te vertragen en om brood langer vers te houden. Het is dus niets anders dan een soort bewaarmiddel in een gezond klinkend jasje.
Komt toegevoegde vitamine C in contact met bijvoorbeeld E320, E210 of E211, dan ontstaat de kankerverwekkende stof benzeen.
Het gaat hier voor de duidelijkheid niet om vitamine C die van nature aanwezig is in pakweg de appelsienen waarmee een sap werd gemaakt. Als vitamine C in de ingrediëntenlijst vermeld staat als ingrediënt, betekent dat dat het later nog werd toegevoegd. De stof kan ook voorkomen onder de namen ascorbinezuur of E300. Ook de additieven E301 en E302 zijn ervan afgeleid.
Wetenschap bezorgd over ‘cocktaileffect’
Je hebt vermoedelijk geen extra vitamine C nodig, maar kan een overdosis ook kwaad? Niet meteen. In principe plas je een teveel gewoon weer uit. Toch zou je ook darmklachten of diarree kunnen krijgen als je er meer dan twee gram per dag van binnenkrijgt.
Bovendien maken wetenschappers zich zorgen over de reactie die het vaak gebruikte E300 kan aangaan met andere additieven. Komt het bijvoorbeeld in contact met E320, E210 of E211, dan ontstaat de kankerverwekkende stof benzeen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om dit ‘cocktaileffect’ helemaal in kaart te brengen.
Producten die op de voorkant groots uitpakken met de aanwezigheid van vitamine C, zetten de consument dus vaak op het verkeerde been. Het additief mag in voedsel zitten, maar het maakt een ongezond product niet gezonder.
Lees ook:
“Een beetje van deze groente bevat méér vitamine C dan anderhalve sinaasappel”: Sandra Bekkari deelt 5 tips voor een vitamineboost (+)
1 op de 2 Belgen wil gezonder ontbijten, maar weet niet hoe. Dokter Servaas Bingé geeft advies: “Dit is een belangrijk ingrediënt” (+)
“Extra vitamine C in de winter? Nergens voor nodig”: hoe versterk je écht je immuunsysteem en wat is onzin? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen