Hulpverleners vrezen woelige oudejaarsnacht: “Het is zelfs zover gekomen dat we ook oudere voertuigen bovenhalen”

Brandweerlui en ambulanciers houden hun hart vast voor wat een woelige oudejaarsnacht belooft te worden. Politie-escortes zullen ziekenwagens en brandweerwagens begeleiden om te voorkomen dat ze bekogeld worden met vuurpijlen en brandbommen. Brandweerlui halen ook enkele oudere voertuigen van stal om splinternieuwe brandweerwagens te sparen.

Annelies Baeten

Sinds de coronapandemie neemt het geweld tegen hulpverleners in Brussel toe. Ze worden bekogeld met vuurpijlen, brandbommen, flessen en andere voorwerpen die dienst kunnen doen als projectiel. Van januari tot juni noteerde de brandweer voor het Brussels gewest al 96 incidenten. In 41 van de gevallen bleef het bij woorden, 29 keer ging het over fysieke agressie. De overige gevallen gingen over (seksuele) intimidatie. Oudjaar is traditioneel een triest hoogtepunt. Net als vorig jaar zullen uitrukkende ambulances en brandweervoertuigen geëscorteerd worden door politiekonvooien. “Er zal bij elke binnenkomende oproep telkens een afweging gemaakt worden”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “Als blijkt dat er te veel risico’s zijn, krijgen we begeleiding. Al onze voertuigen zijn ook uitgerust met een soort van plastic film over de ramen om te voorkomen dat die uit elkaar spatten en onze mensen gekwetst raken door glasscherven.”

LEES OOK. Beelden opgedoken van incident waarbij ambulanciers met vuurwerk bestookt werden na reanimatie, brandweerman doet verhaal: “Ik ben gedegouteerd”

Réveillon chaud

De hulpverleners houden zich dan ook klaar voor ‘un réveillon chaud’. “Met oudjaar is het in Brussel oorlogsgebied”, zegt Eric Labourdette, ervaren brandweer- én vakbondsman. Hij windt er geen doekjes om: “Het blijft toch waanzin dat wij als hulpverlener die levens moeten redden zo geboycot worden? Het conflict in Gaza zorgt bovendien voor extra spanning. We verwachten dat we opnieuw het geliefde doelwit zullen worden. Het is zelfs zover gekomen dat we tijdens zulke woelige nachten ook oudere voertuigen bovenhalen. Niemand wil uitrukken met een splinternieuwe brandweerwagen die al meteen het doelwit wordt van vuurpijlen. Voor alle duidelijkheid: dat doet geen afbreuk aan de hulpverlening.”

LEES OOK. “Ik hoop al jaren op een nacht zonder pijn”: Jonas (28) werd geraakt door vuurwerkpijl op nieuwjaarsnacht

Oudjaar is traditioneel een triest hoogtepunt van geweld tegen hulpverleners in Brussel.

“Het blijft toch waanzin dat wij als hulpverlener die levens moeten redden zo geboycot worden?”

Eric Labourdette

Brusselse brandweerman

De brandweer is de politie dankbaar voor de beveiliging. “Maar politiemensen die ons moeten beveiligen, kunnen niet ingezet worden op het terrein. Dan houd ik mijn hart nog vast als er een serieuze brand uitbreekt waarvoor we veel manschappen nodig hebben. Wie gaat er dan de zoveelste aangestoken vuilnisbakbrand blussen? Gelukkig kunnen we in zo’n geval rekenen op omliggende brandweerzones die ter hulp schieten.”

LEES OOK. “We zijn een gemakkelijk doelwit, we zijn altijd ongewapend”: hulpverleners getuigen over geweld

Algemeen vuurwerkverbod

Aangezien hulpverleners steeds vaker slachtoffer worden van (fysiek) geweld besliste Brussels minister-president Rudi Vervoort een algemeen besluit uit te vaardigen dat bezit en vervoer van vuurwerk verbiedt. Concreet betekent het dat in heel Brussel vuurwerk verboden is van 15 december tot en met 3 januari. Wie die regel overtreedt, riskeert een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en een boete van 208 tot 1.600 euro.

Geen flessen

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene roept feestvierders op om hun gezond verstand te gebruiken. “Vuurwerk kan zware gevolgen hebben, zowel voor de gebruiker als voor de toeschouwers”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. “Ook vragen we flessen thuis te laten. Klinken op het nieuwe jaar met een flesje cava of champagne is misschien wel gezellig, maar de achtergelaten fles kan stuk gaan en feestvierders verwonden.”

LEES OOK. Antwerps gouverneur vraagt gemeentes om nieuw overleg over vuurwerk met oudjaar: “Gebruik je gezond verstand”

Wie toch van vuurwerk wil genieten kan zich vanaf 23 uur naar drie zones begeven: het Paleizenplein, het Troonplein of het Park van Brussel. Van de Keere: “Om de toegang tot deze zones zo vlot mogelijk te laten verlopen zullen er controles worden uitgevoerd aan de ingangen. Rugzakken en grote voorwerpen zijn verboden. Wie de verkeerssituatie wil volgen, kan terecht op X (voorheen Twitter, red.) voor realtime informatie.”

Hoeveel politiemensen precies op het terrein aanwezig zullen zijn, komen we niet te weten, maar dat er een enorme politiemacht paraat zal staan, is duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER