Chung deelde deze foto na zijn aankomst in het Verenigd Koninkrijk

Bekende Hongkongse activist Tony Chung (22) gevlucht naar Verenigd Koninkrijk

Tony Chung (22), een bekende activist van de prodemocratische beweging in Hongkong, is naar het Verenigd Koninkrijk gevlucht en heeft er asiel aangevraagd. Na de invoering van een omstreden veiligheidswet zijn heel wat activisten opgepakt of op de vlucht geslagen.

Wat vooraf ging
Sinds de zomer van 1997 maakt de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong deel uit van China. De stad wordt semi-autonoom bestuurd als een speciale administratieve regio en genoot tot voor kort van democratische vrijheden die ongezien zijn in de rest van het autoritaire China.

In 2020 heeft Peking de regio een "Nationale Veiligheidswet" opgelegd. Die grijpt drastisch in op een reeks van die fundamentele vrijheden, die tot dan toe gegarandeerd waren. Tegen de veiligheidswet waren maandenlange straatprotesten in Hongkong die pas echt zijn uitgedoofd na de uitbraak van de covid-pandemie.

Met de invoering van de omstreden veiligheidswet wil Peking een einde maken aan de prodemocratische beweging in Hongkong. Honderden activisten zijn al veroordeeld op basis van de wet, die even vaag als verreikend is.

In 2021 is Chung onder de veiligheidswet veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. De student had actiegevoerd tegen de invoering van de wet en zich met zijn studentenvereniging Studentlocalism ingezet voor een onafhankelijk Hongkong.

Sinds juni is Chung vrij onder voorwaarden. Aan de Britse omroep BBC laat hij weten dat hij de toelating had gekregen om op vakantie te gaan naar Japan en dat hij vandaar uit naar het Verenigd Koninkrijk is gevlucht. Op sociale media meldt hij dat hij er intussen ook asiel heeft aangevraagd.

Terugkeren naar Hongkong was voor Chung geen optie meer. Zijn doen en laten werd er door de autoriteiten met een vergrootglas gecontroleerd. Hij werd naar eigen zeggen ook onder druk gezet om tegen betaling inlichtingen te verschaffen over andere activisten. Hij leed psychologisch zwaar onder de stress die daarmee gepaard ging.

Chung is de laatste in een lange rij activisten die op de vlucht is geslagen na de invoering van de veiligheidswet. Veel andere prominente activisten die niet gevlucht zijn, zitten in de cel. De bekendste daarvan is wellicht mediamagnaat Jimmy Lai. Zijn proces is eerder deze maand begonnen.

De Hongkongse mediamagnaat en prodemocratie-activist Jimmy Lai (midden)
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen