Schade aan een gebouw in Kiev na de aanvallen van afgelopen nacht.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Dodental na Russische grootste raketaanval op Oekraïense steden stijgt tot 31, ook 160 gewonden

Rusland heeft afgelopen nacht meer dan 150 raketten en drones afgevuurd op minstens zes Oekraïense steden. Er vielen zeker 31 doden en 160 gewonden. Het zou om de grootste luchtaanvallen sinds de start van de oorlog gaan. Volgens Oekraïne tonen ze aan dat het land "meer hulp" nodig heeft "om deze terreur te stoppen".

Het Russische leger heeft afgelopen nacht en vanmorgen vroeg meerdere Oekraïense steden onder vuur genomen, verspreid over heel het land.

Volgens Oekraïne zette Rusland daarbij meer dan 150 drones en raketten in, waaronder hypersonische en ballistische raketten. Sommige van die raketten zijn moeilijk uit de lucht te halen, gaf het Oekraïense leger toe. Volgens de legerchef ging het om de grootste luchtaanval sinds het begin van de oorlog. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak later over zeker 110 Russische raketten, afgevuurd vanuit een twintigtal gevechtsvliegtuigen. Ongeveer 90 raketten werden uit de lucht gehaald, maar een aantal trof raak. Volgens het Oekraïense leger werden ook 27 drones neergehaald. 

Als reactie werd in heel het land het luchtalarm afgekondigd.

BEKIJK - Heel wat slachtoffers en schade in verschillende Oekraïense steden na zwaarste Russische luchtaanvallen sinds start van de oorlog:

Videospeler inladen...

Meerdere doden

De Oekraïense autoriteiten spreken voorlopig van minstens 31 doden en 160 gewonden.

De oostelijke stad Charkiv werd zeker tien keer gebombardeerd. Er viel één dode. Minstens acht mensen raakten gewond. Er is ook schade aan een ziekenhuis.

Ook in de stad Dnipro, in het centrum van het land, werd een ziekenhuis geraakt, meer bepaald een materniteit, waarna brand uitbrak. Al het personeel en de patiënten slaagden er in om te schuilen, er vielen geen slachtoffers. In dezelfde stad werd ook een winkelcentrum getroffen. Ook daar brak brand uit. Volgens de lokale autoriteiten kwamen zeker vier mensen om het leven, een tiental mensen raakte gewond.

Een slachtoffer van de aanvallen in Kiev.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

In de hoofdstad Kiev meldt de burgemeester verschillende explosies. Er vielen zeker twee doden. Xavier Vanpevenaege, een Vlaamse cameraman die voor de BBC werkt, is in Kiev en hoorde rond 7 uur plaatselijke tijd drie zware explosies. "Aan het geluid te horen, waren het directe inslagen", vertelde hij in "De ochtend". Onder meer een groot warenhuis zou zijn getroffen.

Het luchtafweersysteem in Kiev werkt over het algemeen zeer goed. "Maar als er zoveel binnenkomt, kan er wel een probleem zijn. Het hangt ook af van welke raketten Rusland gebruikt."

Zowel in de zuidelijke stad Odessa als in de westelijke stad Lviv raakte een appartementsgebouw beschadigd. In Lviv viel daarbij zeker één dode. Drie mensen raakten gewond. Lviv, in de buurt van de grens met Polen, wordt niet zo vaak aangevallen. In Odessa werd ook een schoolgebouw geraakt. Er vielen in totaal zeker twee doden en meerdere gewonden.

Ook de stad Zaporizja werd bestookt.

"Meer hulp nodig"

Volgens een raadgever van de Oekraïense president tonen de "massale luchtaanvallen" aan dat Oekraïne "meer hulp" van de internationale gemeenschap nodig heeft.

"We doen al het mogelijke om onze luchtafweer te versterken, maar de wereld moet inzien dat we nood hebben aan meer hulp en de middelen om deze terreur te stoppen", klinkt het op Telegram.

Raket vloog enkele minuten Poolse luchtruim binnen

Op dezelfde dag als de massale luchtaanval op Oekraïne is een onbekende raket tijdelijk het Poolse luchtruim binnengevlogen. De raket was enkele minuten op de radars te zien, maar zou verdwenen zijn toen het opnieuw het luchtruim verliet. Volgens Polen zou het gaan om een Russische raket.

NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg liet al weten dat hij met de Poolse president Andrzej Duda heeft gesproken. Ze hebben daarbij het "raket-incident" besproken. 

"De NAVO is solidair met onze gewaardeerde bondgenoot en volgt de situatie op de voet", schreef Stoltenberg in een bericht op socialemediaplatform X. "We zullen contact houden zodra meer feiten bekend zijn. De NAVO blijft waakzaam."

Volgens de Russische diplomaat in Polen, Andrej Ordasj, laat Polen geen bewijs zien dat het luchtruim werd geschonden. Hij kreeg naar eigen zeggen op het Poolse buitenlandministerie "een briefje overhandigd met de ongefundeerde bewering dat op de ochtend van 29 december een object het Poolse luchtruim had geschonden", maar zijn verzoek om bewijs zou zijn afgewezen.

Beluister het gesprek met de Vlaamse cameraman Xavier Vanpevenaege in "De ochtend":

Meest gelezen