Vuurwerk aan het Paleizenplein in Brussel tijdens de laatste oudejaarsnacht.
Lucien Lambotte / Belga

Brusselse brandweer bereidt zich voor op oudejaarsnacht, "maar we hopen dat in alle rust gevierd kan worden"

Oudjaar wordt gevierd met toeters en bellen, maar helaas soms ook met incidenten en geweld tegen hulpverleners. De Brusselse brandweer heeft zich voorbereid op de komende oudejaarsnacht. "We zetten meer mensen en meer middelen in, maar we hopen dat in alle rust gevierd kan worden", zegt woordvoerder Walter Derieuw. "We denken dat we een zekere vorm van respect verdienen."

De voorbije jaren verliep de nacht van oud naar nieuw in verschillende steden niet altijd even feestelijk. Ook niet in Brussel. Tijdens de laatste oudejaarsnacht moest de Brusselse brandweer een 200-tal keer uitrukken en waren er een 500-tal ziekenwageninterventies. Meermaals werden de hulpverleners bestookt met vuurwerk.

De hulpdiensten in Brussel bereiden zich dan ook grondig voor. "We zetten meer mensen en meer middelen in, maar we hopen dat in alle rust gevierd kan worden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "We staan steeds paraat om onze dierbaren te beschermen, we denken dat we een zekere vorm van respect verdienen. Zodat we onze interventies in alle rust kunnen afwerken."

Komende zondag zal het Gewestelijk Crisiscentrum actief zijn. Vandaaruit zullen alle interventies en hulpverlening gecoördineerd worden. "We staan in permanent contact met het Crisiscentrum, waar een verbindingsofficier de situatie op het terrein volgt en analyseert", zegt Derieuw. "Indien nodig kunnen de ordediensten instaan voor begeleiding en beveiliging tijdens een interventie."

De Brusselse hulpdiensten moesten tijdens de vorige jaarwisseling tientallen keren uitrukken.

"We moeten ook onze omgeving in het oog houden"

De brandweervoertuigen en ziekenwagens zijn uitgerust met een plastic folie om ze te beschermen tegen glasscherven. Er worden ook oudere voertuigen ingezet, "maar dat is vooral omdat we veel meer voertuigen inzetten met oudjaar. Alle materiaal is ook eerst getest en 100 procent operationeel."

Het personeel is ook opgeleid in de-escalatietechnieken, wat erop neerkomt dat ze weten hoe ze gepast kunnen omgaan met provocaties. Volgens Derieuw zijn veel mensen bereid om te komen werken met oudjaar. "Wij zijn hulpverleners. Het shockeert ons alleen een beetje dat we niet alleen branden moeten bestrijden, maar tegelijk ook onze omgeving in het oog moeten houden."

Vuurwerkverbod

In het Brussels Gewest geldt een verbod op het bezit, vervoer en gebruik van vuurwerk in de openbare ruimte tijdens de eindejaarsperiode. Net als de Belgische Vuurwerkfederatie raadt de Brusselse brandweer mensen ook ten zeerste af om zelf thuis vuurwerk af te steken. "Het KMI waarschuwt voor veel wind. Slecht gebruik kan heel wat schade veroorzaken: lichamelijke letsels, amputaties, gehoorklachten, stress bij huisdieren... Laat het over aan de professionals en ga naar het vuurwerk aan het Paleizenplein kijken."

Meest gelezen