"Als alleenstaande mama moet ik aan de toekomst van m’n dochtertje denken; energieverbruik draait ook om woonkwaliteit en gezondheid. Maar voor al die werken is budget nodig, en dat heb ik niet.”
Volledig scherm
PREMIUM
"Als alleenstaande mama moet ik aan de toekomst van m’n dochtertje denken; energieverbruik draait ook om woonkwaliteit en gezondheid. Maar voor al die werken is budget nodig, en dat heb ik niet.” © Getty Images / Bob Reijnders / Photo News

40 procent van onze gezinnen vindt huis renoveren naar energielabel A veel te duur. Veerle (39) getuigt: “Waar moet ik nog 40.000 euro halen?”

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen voldoen aan energielabel A. Maar in de Gezinsbarometer, een studie van de Gezinsbond, zeggen 4 op de 10 gezinnen geen plannen te hebben om te renoveren. De kostprijs is het grootste struikelblok. “Ik kan niet nog meer geld lenen. Ik zit vast”, getuigt Veerle (39). En dat is niet de enige reden waarom gezinnen niet energetisch renoveren.

141 reacties

  • Danny Govaerts

    3 maanden geleden
    In mijn omgeving werd een jonge woning verkocht label B. Om deze woning naar label A te brengen koste dit nog eens €70.000 en dit enkel om niet verwarmde delen van het huis te isoleren. Waar is de regering mee bezig. Denken die nu echt dat de Belg gek is, terwijl in landen buiten Europa de oude installatie gewoon roet en CO2 en vervuilende stoffen blijven uit stoten. In steden waar ze constant in de smog van hun vervuiling leven blijken de landen goed bezig omdat er genoeg ongerepte natuur is !?
  • bart deleye

    4 maanden geleden
    de premies voor " platgooien " moeten naar minimum 100 000euro, afhankelijk van de aankoopprijs.....dan zal men tenminste een deftige renovatie kunnen doen
  • Eddy van Thielen

    4 maanden geleden
    Alfons Schouwaerts... die eisen komen van de Vlaamse regering met de N-VA op kop. Toen ik laatst checkte, zaten er geen Petra, noch een Groen in de Vlaamse regering.
  • Pol Segers

    4 maanden geleden
    Dit is enkel omdat de econome moet draaien.Het kom van Europa Maar niet overal word dit uitgevoerd.Kijk maar eens naar alle warme Europese landen.Kom enkel van 1 partij en Die zitten in de Vlaamse Regering.Iemand moet alle politiekers hun loontjes betalen toch ?
  • Daniel Peeters

    4 maanden geleden
    Daaraan kan je begrijpen dat de politiek geen voeling heeft met de gewone burger.