© AFP

Van zondebok naar held: schaatsster Joy Beune neemt wraak nadat ze “kapotgemaakt” werd na dramatische wedstrijd

De 1500 meter op het NK afstanden is gewonnen door Joy Beune. Zij kwam na 1.53,91 over de finish in Thialf. Marijke Groenewoud werd tweede en het brons was voor regerend kampioen Antoinette Rijpma- De Jong.

De Telegraaf Vincent Van Genechten

Beune werd anderhalve week geleden gediskwalificeerd op de ploegachtervolging bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. Bij de schaatsster ontbrak de transponder om haar been, waardoor er geen tijdmeting mogelijk was voor de Nederlandse ploeg. Dat was niet de eerste keer, want op het WK liep het ook al eens fout door een zichtbare enkel bij Beune.

“Ze voelde zich superschuldig en kreeg meteen een microfoon onder haar neus”, reageerde haar vriend/topschaatser Kjeld Neus. Ze was zo gefocust dat haar enkels goed afgeplakt waren, dat ze er door de stress niet aan had gedacht. Dan wordt daar de volgende dag nóg een item van gemaakt, hoe dat precies zit met die transponders. In de reacties daarop is ze echt kapotgemaakt. Ze is heel hard voor zichzelf, maar mensen zeggen de lelijkste dingen. We hebben er thuis over gepraat en ze is er overheen. Gelukkig hebben die andere meiden haar een hart onder de riem gestoken.”

Benen laten spreken

“Zoals de coach zei, laat de benen spreken”, zei de 24-jarige schaatsster van IKO na het behalen van haar eerste Nederlandse titel bij de senioren. De schaatsster gaf toe dat er na de wedstrijd begin december veel op haar af kwam. “Maar het team is heel fijn en ik heb mensen thuis die lief voor me zijn. Het enige belangrijke was dat het met de bondscoach en de meiden oké was”, refereerde ze aan Rintje Ritsma en schaatssters Marijke Groenewoud en Irene Schouten, waarmee ze de ploegachtervolging reed.

© REUTERS

“Er werd best wat gezegd in de media, ik had daar wel tegenin kunnen gaan, maar dat deed er even niet toe. Ik focuste me op de NK en wilde daar laten zien wat ik kan.” Beune grossierde de afgelopen seizoenen in vierde plekken en greep daardoor meerdere keren naast kwalificatieplekken. Daarbij kwamen nog de twee incidenten die leidden tot diskwalificatie. De ontlading na afloop was er echter vooral vanwege haar tijd van 1,53,91, zei ze. “Ik heb geen moment aan die transponders gedacht. Ik wilde een goede tijd rijden en was blij dat het gelukt was. Ik heb nog niet echt door dat ik heb gewonnen. Dat moet ik nog laten bezinken.”

Beune versloeg in haar rit Irene Schouten en dook onder de tot dan toe beste tijd van Melissa Wijfje van 1.54,95. Groenewoud moest in de rit erna in de achtervolging op de razendsnel gestarte Jutta Leerdam. De Friezin van AH-Zaanlander passeerde met een laatste buitenbocht de sprintster van Jumbo-Visma en kwam tot 1.54,47. Leerdam werd zesde in 1.55,71.

Rijpma-De Jong zag in de slotrit Esther Kiel meteen bij de start afhaken door een val. Zonder directe tegenstander kon ze niet tippen aan de tijd van Beune, maar werd wel derde met 1.54,59.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer