Nieuwjaarsboodschap van premier Alexander De Croo (Open VLD): “Verdeeld land zal nooit sterk land zijn”

“Hier in de Wetstraat is men het afgelopen jaar soms te veel met zichzelf bezig geweest”, zo erkent premier Alexander De Croo (Open VLD) in zijn nieuwjaarsboodschap. Tegelijk benadrukte hij het belang van nationale eenheid. “Een verdeeld land zal nooit een sterk land zijn.”

mtm

“Het is een bewogen jaar van spanningen en conflicten, ver van ons, maar ook dichtbij”, zo vat de premier zijn vier minuten durende nieuwjaarsboodschap aan. “Velen onder ons maken zich zorgen over morgen. Het zijn ook mijn zorgen. Hier in de Wetstraat is men het afgelopen jaar soms te veel met zichzelf bezig geweest. Zo ondermijnen we het geloof in eigen kunnen. Dat is een les.”

Toch doet ons land het in veel opzichten, “zeker economisch”, erg goed, aldus De Croo. In tegenstelling tot onze buurlanden noteren wij volgens de premier wel nog een stevige groei. “Sinds het begin van deze regering zullen er bijna 300.000 jobs bijgekomen zijn. We zijn een van de innovatietoppers van Europa. Daar mogen we fier op zijn, maar we mogen niet zelfvoldaan achteroverleunen. Wat ons het meest moet motiveren, is nog meer mensen aan de slag krijgen.”

Voor zijn voornaamste boodschap - die van nationale eenheid - richtte de premier zich tot de grote groep jongeren die in 2024 voor een eerste keer mag gaan stemmen. “Doemdenkers prediken het einde van alles, ook van ons land. Ze willen alles afbreken. Ik ga me daar blijven tegen verzetten, ook al betekent dat tegen de stroom in roeien. Problemen oplossen gaat nooit snel en is zelden makkelijk. Dat ervaar ik elke dag. Samenwerken of dwarsliggen: dat is de keuze waar we voor staan. Een verdeeld land zal nooit een sterk land zijn. Maar om het te verbeteren, moet je er ook in geloven. Dat begrijpt iedereen.”

Het Europese voorzitterschap van België en de verkiezingen van volgend jaar gaven volgens het kabinet van De Croo de aanleiding tot de uitzonderlijke boodschap. Al is het niet de eerste keer dat de premier een nieuwjaarsboodschap via sociale media verspreidt. Ook vorig jaar deelde de premier zijn nieuwjaarswensen in een korte video.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer