31 jongeren krijgen preventief huisarrest tijdens oudjaar in Antwerpen

Antwerpen -

31 Antwerpse jongeren krijgen, net als vorig jaar, een preventief huisarrest opgelegd tijdens de eindejaarsfeesten. Dat bevestigt het kabinet van de burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het gaat om 31 jongeren die eerder al overlast pleegden, onder wie twee meisjes. “Het gaat om profielen die gekend zijn voor zware feiten”, stelt De Wever.

jtp

Het afsteken van vuurwerk of bommetjes zorgt opnieuw al enige weken voor de nodige overlast in en buiten Antwerpen. Om die reden legde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vorig jaar 27 jongeren die gekend stonden als ‘veelplegers’ een huisarrest op. “Deze maatregel werd positief geëvalueerd”, zegt De Wever.

LEES OOK. Vuurwerk met eindejaar verboden in hele provincie Oost-Vlaanderen

Bij de controle bleek desondanks dat vijf jongeren niet thuis waren gebleven. “Twee van hen werden op straat aangetroffen en gearresteerd, drie anderen waren tijdens een deel van het verbod niet thuis. Een persoon verbleef in het buitenland”, somt De Wever op.

“Het is de bedoeling om nieuwjaarsnacht voor iedereen een feest te laten zijn. Antwerpen duldt niet dat sommige personen van zulke gelegenheden gebruikmaken om buurten op stelten te zetten en de boel voor anderen te verzieken”, aldus De Wever.

Daarom krijgen dit jaar 31 jongeren een preventief huisarrest opgelegd. Daarbij zijn geen personen die vorig jaar al verplicht thuis moesten blijven. Tussen 31 december om 17u tot 1 januari om 8u ’s ochtends mogen ze het huis niet uit.

© WDK

Jongerenbendes

“Het gaat om dertien minderjarigen en achttien meerderjarigen. De gemiddelde leeftijd is 17 jaar. De jongste is 13, de oudste 22. Voor de eerste keer zijn er ook twee vrouwen die huisarrest krijgen”, vult De Wever nog aan. Alle jongeren zijn gekend voor meerdere feiten. Sommige zijn het afgelopen jaar tientallen keer in beeld gekomen bij de politie, voor feiten van onder meer overlast, vechtpartijen, vuurwerk en brandstichtingen.

LEES OOK. Hulpverleners vrezen woelige oudejaarsnacht: “Het is zelfs zover gekomen dat we ook oudere voertuigen bovenhalen”

Zo werd vorig jaar op oudejaarsnacht een deelwagen in brand gestoken, maar gooiden enkele van de jongeren ook stenen naar een homoseksueel koppel of werden ze betrapt met 13 kilogram vuurwerk op zak. Onder de jongeren zijn ook verschillende leden van gekende ‘jongerenbendes’ of groepen die actief zijn in de Luchtbal, in de wijk Sint-Andries en in de omgeving van het Operaplein, de Teniersplaats en het Centraal Station.

Het waterkanon werd vorig jaar ingezet in de Seefhoek.© rr

“Ernstig risico”

“Het gaat dus niet om jongeren die eens in beeld kwamen met het laten ontploffen van een rotje op het openbaar domein”, zegt De Wever. “Maar wel om profielen die gekend zijn voor zware feiten en die een ernstig risico in zich dragen om op oudjaar, wanneer de veiligheids- en hulpdiensten al druk in de weer zijn, de orde te verstoren.”

De Antwerpse politie zal het huisarrest tijdens de oudejaarsnacht nauwgezet controleren. Wie toch betrapt wordt, kan bestuurlijk aangehouden worden en riskeert daarbovenop een GAS-boete van 350 euro. Hoe dan ook is het gebruik van vuurwerk in Antwerpen altijd verboden. Tussen 1 oktober en 31 januari is ook het bezit verboden. Wie betrapt wordt met vuurwerk, krijgt een GAS-boete en moet ook opdraaien voor de vernietiging van het vuurwerk.

LEES OOK. Gemeente neemt drastische maatregel na overlast door vuurwerk en bommetjes: “Die gasten beseffen niet wat ze aanrichten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen