Volledige provincie Oost-Vlaanderen verbiedt vuurwerk voor particulieren met eindejaar

De gouverneur van Oost-Vlaanderen verbiedt vuurwerk in heel de provincie tijdens de eindejaarsperiode. Dat is vrijdag beslist tijdens een overleg met de burgemeesters en veiligheidsinstanties. Het verbod is meteen van kracht en loopt van 29 december tot 2 januari. De provincie Antwerpen gaat geen extra verbod opleggen.

bsd jve mtm emke

Wie in Oost-Vlaanderen vuurwerk wil afsteken tijdens de jaarwisseling, is eraan voor de moeite. In heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten was het sowieso al verboden, maar door de verwachte weersomstandigheden komt er nu een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein door particulieren is in deze periode verboden.

LEES OOK. Twee meisjes en 29 jongens krijgen preventief huisarrest tijdens oudjaar in Antwerpen

Het KMI voorspelt momenteel tijdens de eindejaarsperiode namelijk windstoten van 55 tot zelfs 75 kilometer per uur. Er worden windstoten voorspeld met een kracht van vijf tot zes Beaufort. De gouverneur vindt het in deze weersomstandigheden dan ook erg gevaarlijk om vuurwerk af te steken, zeker voor wie daar niet voor opgeleid is.

Vrijdag kwam er daarom een dringend overleg tussen de diensten van gouverneur Carina Van Cauter omwille van de weersvoorspellingen in de nacht van oud naar nieuw.

Gouverneur Carina Van Cauter.© fvv

LEES OOK. Antwerpse vzw Oscare luidt de alarmbel over nakende vuurwerkshows: “Mensen weten vaak niet wat ze in hun handen hebben”

“Bij dergelijke weersomstandigheden, met mogelijk windstoten tot 75 kilometer per uur, is er een bijzonder risico op ongevallen bij het afsteken van vuurwerk, zeker voor mensen die daarvoor niet zijn opgeleid”, aldus Van Cauter. “Daarom wordt in de provincie Oost-Vlaanderen een verbod ingesteld voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf 29 december 2023 tot 2 januari 2024”, stelt ze.

“Zo’n provinciaal verbod heeft het voordeel van de duidelijkheid. Overal gelden dezelfde regels. Professioneel ingericht vuurwerk wordt niet aangetast door dit verbod. De sector hanteert een strikt veiligheidskader, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de omstandigheden het niet toelaten”, besluit Van Cauter.

Provincie Antwerpen volgt niet

In de provincie Antwerpen komt er geen algemeen verbod op vuurwerk met oudejaarsavond. Dat laat gouverneur Cathy Berx weten. In slechts enkele Antwerpse gemeenten mag je nog wel vuurwerk afsteken, maar dan onder strikte voorwaarden. Nu het KMI veel wind aankondigt, bekijken de gemeenten waar vuurwerk wel was toegestaan of het verbod nog stand kan houden. Intussen hebben verschillende Antwerpse gemeenten dan toch een verbod ingevoerd.

LEES OOK. Bijna geen enkele Antwerpse gemeente laat nog vuurwerk toe na oproep gouverneur Berx: “Aanzienlijke risico’s door weersverwachting”

West-Vlaanderen

Ook in de provincie West-Vlaanderen komt er geen algemeen verbod op vuurwerk. “En dat om de simpele reden dat zoiets niet handhaafbaar is”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Ik kan zoiets wel op papier zetten, maar in de praktijk zal dat niets uithalen. Mensen die vanuit hun tuin vuurwerk afschieten: begin dat maar te controleren, . We leven in een kafkaland: je mag vuurwerk wel kopen, maar afsteken mag plots niet meer. Dat gaat niet.”

Wél doet de gouverneur een warme oproep. “Doe het alstublieft niet. De weersomstandigheden maken dat ronduit gevaarlijk”, zegt hij. “Gemeenten of steden kunnen vuurwerk nog altijd zélf verbieden. Ik kreeg ook een aantal vragen van burgemeesters wat ze moesten doen met de kwestie. Maar nogmaals: dan moet je het kunnen handhaven ook.”

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant komt er geen provinciaal vuurwerkverbod, omdat de gemeenten zelf al een verbod hadden uitgevaardigd. Een aantal gemeenten herbekijken wel de eventuele uitzonderingen die ze hebben toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER