Google Street View

Onderzoek naar mogelijke wantoestanden bij woonzorgcentrum in Bierbeek, directie ontkent: "Personeel is erg geraakt"

Het Departement Zorg start een onderzoek naar woonzorgcentrum d'Eycken Brug in Bierbeek.Ā In Het Laatste Nieuws getuigen ex-werknemers over mogelijke wantoestanden in het woonzorgcentrum.Ā Bewoners zouden er onvoldoende verzorgd worden en er zou niet genoeg personeel zijn. De directie ontkent de beschuldigingen.

d'Eycken Brug in Bierbeek is een woonzorgcentrum met in totaal 87 kamers voor een langdurig verblijf. Het opende zijn deuren in 2013. Nu ligt het woonzorgcentrum onder vuur. In een recent artikel in het Laatste Nieuws spreken ex-werknemers over "wantoestanden" die zich er achter de schermen zouden afspelen.Ā 

Zo zouden bewoners geregeld van ā€˜s ochtends tot in de namiddag met een natte pamper in de zetel zitten, of liggen ze urenlang in hun eigen stoelgang in bed. Daarnaast zou bij een bewoonster ook twee dagen op rij verkeerd insuline zijn ingespoten, waarna ze bijna in een coma belandde.

Personeelstekort

Volgens de ex-werknemers is een tekort aan personeel de grote oorzaak. Daardoor kunnen de bewoners niet voldoende verzorgd worden, klinkt het. De ex-werknemers wijzen ook naar de directie, die teveel zou willen besparen en niet bereikbaar zou zijn voor de bekommernissen van het personeel.

Ons personeel is enorm geraakt door de aantijgingen

Leen Cornil, directrice woonzorgcentrum d'Eycken Brug

De directie van d'Eycken Brug ontkent de beschuldigingen. "De verhalen die worden verteld door de ex-werknemers zijn pertinent onjuist", aldus directrice Leen Cornil. "De klachten komen overigens van vroegere werknemers die ontslagen zijn of zelf zijn vertrokken, en niet van bewoners of van familieleden of vrienden."

Daarnaast wijst Cornil erop dat er in het woonzorgcentrum eerder een inspectie was van het Departempent Zorg voor gelijkaardige klachten. "Daaruit is gebleken dat er geen personeelstekort is en dat er geen gebreken zijn met onze zorg", klinkt het. "Daarnaast wil ik er ook op wijzen dat ons woonzorgcentrum over twintig procent meerĀ medewerkers beschikt dan de minimumnorm die Vlaanderen voorschrijft. Ons personeel is enorm geraakt door de aantijgingen en we gaan dit verder intern bespreken."

Eerdere inspectie

Het Departement Zorg, het vroegere Agentschap Zorg en Gezondheid, bevestigt dat het eerder al een inspectie deed bij d' Eycken Brug. "Afgelopen zomer hebben we al een klacht ontvangen over het woonzorgcentrum", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Die klacht ging onder andere over een personeelstekort en onvoldoende verzorging van de bewoners."

"De zorginspectie is toen ter plaatse geweest, maar de klacht werd niet bevestigd. Op dat moment was er voldoende personeel aanwezig en er werden, op een paar kleine tekorten na, geen wantoestanden vastgesteld."Ā 

Nieuw onderzoek

Departement Zorg gaat de nieuwe klachten verder onderzoeken. "In navolging van de aantijgingen die in de media worden gebracht zullen we opnieuw een onderzoek opstarten naar het woonzorgcentrum. Dat kan in de vorm van een onaangekondigde inspectie, of we nemen contact op met het woonzorgcentrum", besluit Moonens.Ā 

Meest gelezen