© ATV

Eindejaar

Bijna geen enkele Antwerpse gemeente laat nog vuurwerk toe na oproep gouverneur Berx: “Aanzienlijke risico’s door weersverwachting”

Antwerpen -

Bijna geen enkele Antwerpse gemeente laat nog vuurwerk toe na de oproep van gouverneur Cathy Berx. Naar aanleiding van de sterke wind die ook op oudejaarsavond wordt voorspeld, had de gouverneur opgeroepen om opnieuw samen te zitten met de veiligheidscel. Intussen hebben de meeste gemeenten waar vuurwerk was toegestaan dan toch een verbod ingevoerd.

emke ram jbr
Bron: BELGA, eigen berichtgeving

LEES OOK. “Ik hoop al jaren op een nacht zonder pijn”: Jonas (28) werd geraakt door vuurwerkpijl op nieuwjaarsnacht

Berx sprak in haar oproep iedereen aan om geen vuurwerk af te steken. “Ik hoop dat we stilaan naar een maatschappij evolueren waarin een verbod zelfs niet nodig is, maar mensen hun gezond verstand gebruiken”, zei ze. “We moeten duidelijk blijven communiceren over de gevaren die vuurwerk met zich meebrengt. Mijn oproep is en blijft: steek zelf geen vuurwerk af. Laat dat over aan professionals. De risico’s worden ook alleen maar groter bij bepaalde weersomstandigheden, zoals een sterke wind.”

LEES OOK. Volledige provincie Oost-Vlaanderen verbiedt vuurwerk voor particulieren met eindejaar

Een algemeen verbod zoals in Oost-Vlaanderen komt er niet omdat de meeste Antwerpse gemeenten eerder al zelf het afsteken van vuurwerk hadden verboden. In de paar enkele gemeenten waar geen verbod gold, moest je wel een vergunning aanvragen aan het bestuur. Berx heeft aan die besturen gevraagd om nogmaals te overleggen over een algemeen verbod nu de weersomstandigheden ongunstig zijn. “Ze kunnen dat nog altijd op eigen initiatief beslissen en eventueel afgeleverde vergunningen weer intrekken”, gaf de gouverneur aan.

“Brandgevaar”

De gemeenten die nog geen verbod hadden, hebben gehoor gegeven aan die oproep. Ze voerden vrijdag druppelsgewijs toch een verbod in. Ondertussen is het afsteken van vuurwerk volledig verboden in Rijkevorsel, Willebroek, Mechelen en Lier. De vergunningen die ze hadden verleend, zijn ingetrokken.

LEES OOK. Mechelen en Willebroek verbieden vuurwerk tijdens de overgang van oud naar nieuw

“Met de voorspelling van windstoten tot tachtig kilometer per uur op zondag brengt het afsteken van vuurwerk aanzienlijke risico’s mee”, zegt Dirk Van de Sande, politiewoordvoerder van de zone Rivierenland. “Specialisten benadrukken het gevaar van onvoorspelbare windrichtingen, wat mogelijk schade aan woningen en zelfs brandgevaar met zich meebrengt.”

Van de Sande is zich ervan bewust dat het handhaven van het verbod geen evidente opdracht is. “We rekenen erop dat het gezond verstand zal zegevieren. Politieploegen zullen extra waakzaam zijn en overtreders riskeren boetes tot enkele honderden euro.”

LEES OOK. Geen vuurwerk toegestaan in Rijkevorsel door weersomstandigheden

Brasschaat, Schoten, Malle en Zandhoven, die eerder ook groen licht gaven voor vuurwerk laten weten dat ze zaterdagmiddag samen zullen beslissen of er al dan niet een verbod komt. “We hebben de mensen met een vergunning al op de hoogte gebracht van dit voornemen”, zegt Gigi De Schryver, die algemeen directeur van Brasschaat Ward Schevernels vervangt. “Als de wind een kracht heeft van vijf beaufort, trekken we de vergunningen in en mag er niet worden afgestoken. Het zou dan echt wel te gevaarlijk worden.”

LEES OOK. Gemeenten Brasschaat, Schoten, Zandhoven en Malle beslissen zaterdagmiddag over eventueel vuurwerkverbod

“Wie in Schoten zonder toelating vuurwerk afsteekt, riskeert een GAS-boete tot 350 euro. Mét een vergunning mag het afsteken alleen tussen 23.59 uur en 1 uur”, zegt Schotens schepen Iefke Hendrickx (N-VA).”We weten uit ervaring hoe moeilijk het is om dat allemaal onder controle te krijgen”

De gemeente Ravels liet vrijdag weten dat ze zich aan het gedoogbeleid gaat houden. Volgens burgemeester Walter Luyten kun je een verbod niet handhaven. Luyten waarschuwt wel voor de gevaren van vuurwerk, zeker in deze weersomstandigheden. Ook in Arendonk en Retie geldt een gedoogbeleid.

In Westerlo blijven de 14 goedgekeurde aanvragen wel van kracht. Wie een vergunning heeft, mag dus nog vuurwerk afsteken.

Alle andere Antwerpse gemeentes hadden eerder al een verbod ingevoerd.

LEES OOK. Hulpverleners vrezen woelige oudejaarsnacht: “Het is zelfs zover gekomen dat we ook oudere voertuigen bovenhalen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen