© REUTERS

Frankrijk zet tienduizenden agenten en militairen in op 31 december

Op oudejaarsavond worden in Frankrijk meer dan 90.000 politieagenten en gendarmes en 5.000 militairen ingezet om de veiligheid te waarborgen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. In Parijs alleen worden 6.000 wetshandhavers ingezet.

mtm
Bron: BELGA

“In de context van de zeer hoge terreurdreiging vanwege het conflict in Israël en Palestina” worden “73 mobiele eenheden ingezet, waaronder vijf eenheden van de nieuwe CRS8”, gespecialiseerd in geweld in stedelijke context, aldus Darmanin tijdens een persconferentie. Er worden ook helikopters en drones ingezet.

In Parijs, waar grotere festiviteiten gepland zijn dan vorig jaar om het jaar van de Olympische en Paralympische Spelen te lanceren, is de verkoop en de consumptie van alcohol in verschillende zones verboden. 

De feestelijkheden duren in de hoofdstad van 18 tot 0.30 uur, aldus politiechef Laurent Nuñez. “Manifestaties zijn verboden. Wie de feestzone wil betreden, zal worden gefouilleerd”, zegt hij ook. Binnen de perimeter is het verboden om voorwerpen te verkopen die kunnen dienen als wapens, zoals messen.  

De Parijse autoriteiten verwachten 700.000 tot 1 miljoen mensen op de Champs-Elysées voor het vuurwerk en meer dan 1,5 miljoen mensen in de volledige hoofdstad. 

De politiechef meldt nog dat de ordediensten, afhankelijk van de omstandigheden, kunnen worden ingezet in de volledige Parijse agglomeratie (Parijs en de binnenste voorsteden). 

Minister Darmanin meldt nog dat tegenover vorig jaar al 45 procent meer vuurwerk in beslag werd genomen. 

Ook in de overzeese gebieden Guyana en Mayotte worden zondag extra ordediensten ingezet, net als in Franse steden als Charleville Mézières en Romans-sur-Isère, aldus de minister. Binnen de context van een verhoogd terreurrisico is ook gevraagd aan de inlichtingendiensten om zich maximaal te mobiliseren.

Het dreigingsniveau in Frankrijk ging halverwege oktober naar het hoogste niveau, nadat een leraar in de stad Arras werd doodgestoken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer