Jongeren die twintiger in elkaar sloegen op Oude Markt in Leuven krijgen plaatsverbod van een maand

© ROBtv

Leuven -

De twee tieners die in de nacht van dinsdag op woensdag een 21-jarige uit Leuven bewusteloos sloegen op de Oude Markt in Leuven, krijgen een plaatsverbod. Dat besliste de politie op vraag van burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). Ze riskeren ook nog een gerechtelijke straf.

Hannelore Smitz

De twee tieners van 17 en 18 jaar oud gaven in de nacht van dinsdag op woensdag serieuze klappen tegen het hoofd van een 21-jarige. Die ging daarbij bewusteloos tegen de grond, en moest met verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis.

LEES OOK. Twintiger in elkaar geslagen op Oude Markt in Leuven: twee daders gearresteerd

De politie snelde onmiddellijk ter plaatse en volgde de daders ook met behulp van de camerabewaking in de stad. “De twee tieners probeerden daarna weg te lopen voor de politie arriveerde, maar werden gevolgd door een vriend van het slachtoffer. Ze probeerden hem verbaal af te schudden en bleven zich agressief gedragen. Enkele toevallige passanten kwamen tussen en probeerden te vermijden dat er een nieuw gevecht ontstond. Daarbij kreeg ook een van die passanten nog een slag tegen het oog”, zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Een maand

Er werden verschillende pv’s uitgeschreven over de vechtpartijen en het wegvluchten van de politie. De zaak wordt nog onderzocht, en zal sowieso nog een gerechtelijk staartje krijgen. Maar de twee jongeren krijgen nu al een straf opgelegd. “Op aangeven van de burgemeester hebben we alles in gang gezet voor een plaatsverbod voor de twee jongens”, zegt Vranckx. “Dergelijk geweld kan voor de burgemeester niet door de beugel, dus hij contacteerde ons vanop zijn vakantie om het plaatsverbod uit te spreken.”

“Zo’n agressie wordt bij ons niet getolereerd”, zegt burgemeester Ridouani (Vooruit). “Leuven moet een veilige uitgaansplek blijven.” Eerder riep ook de lokale afdeling van N-VA al op om hard op te treden tegen het geweld.

Niet uitzonderlijk

De twee jongens worden vrijdagnamiddag op de hoogte gesteld van hun straf. Het verbod gaat vrijdagavond in, en geldt voor één maand. Een maand is het maximale wat wettelijk kan opgelegd worden, maar dat kan wel verlengd worden tot drie maand. Burgemeester Ridouani geeft aan die verlening zeker te overwegen. “Dit plaatsverbod staat overigens los van een eventuele gerechtelijke straf”, zegt Vranckx. “Daarvoor loopt het onderzoek nog verder, want alle betrokkenen moeten nog verhoord worden.”

Zowel politie als burgemeester Ridouani benadrukken dat het geweld in het Leuvense uitgaansleven volgens de cijfers in een dalende lijn zijn. “Mede dankzij snelle en adequate opreden van politie”, zegt Ridouani. “Dit is geen uitzonderlijke manier van optreden”, zegt Vranckx. “In het jaar 2022 werden er in totaal twaalf plaatsverboden uitgeschreven voor de Oude Markt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen