© PHOTOPQR/LE COURRIER PICARD/MAXPPP

Het sportmoment van eindredacteur Brett: Big Bang van Pogacar op de Kwaremont

2023 was weer een bewogen sportjaar. Onze sportredacteurs blikken eigenzinnig terug op hun uitzonderlijkste sportmoment uit de voorbije twaalf maanden. Voor Brett Luijs is dat de krachttoer van Tadej Pogacar op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Brett Luijs

32,6 kilometer per uur. Volgens zijn Strava-file knalde Tadej Pogacar met die gemiddelde snelheid voor de tweede keer de Oude Kwaremont op tijdens de Ronde van Vlaanderen. Straffe kost, zeker op een spekgladde kasseihelling van 2,1 km met stijgingspercentages tot bijna 10 procent.

Dat de kinderkopjes er op die grijze voorjaarsdag spekglad bijlagen, ondervond ik zelf aan den lijve. Na het nodige klim -en klauterwerk tussen de struiken en de modder, vond ik een mooi plekje om naar de voorbijflitsende gladiatoren te kijken.

Puntje van campingstoel

De eerste passage bleek een maat voor niets, maar in de aanloop naar de tweede doortocht kropen de meeste toeschouwers toch al naar het puntje van hun campingstoel. Op dat moment hadden de vroege vluchters nog een voorsprong van 2 minuten en 15 seconden, zag ik in de live-uitzending op mijn iPhone-schermpje. Mikkel Bjerg, met zijn UAE-ploegmaat Tadej Pogacar in het wiel, leidde toen de sprint naar de Kwaremont in vanuit het peloton.

Het bleek het startschot te zijn van een zinderende finale. Nauwelijks enkele seconden later, knalde Pogacar himself voor mijn neus langs de ploegwagen van BORA-hansgrohe naar het duo Nils Politt-Axel Zingle. De tweevoudige Tourwinnaar degradeerde zijn collega’s zo tot veredelde amateurs. Niemand – Van Aert en Van der Poel volgden op enkele seconden met hun tong tussen het kader – had blijkbaar een antwoord op die verwoestende versnelling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sterrenmateriaal

Pogi kwam uiteindelijk boven in 3 minuten en 47 seconden, goed voor een Strava-record. De Sloveense kampioen liet zich nog inlopen door het achtervolgende groepje met Laporte, Sheffield, Pidcock, Van Aert en Van der Poel. Al beseften die laatste twee toen al dat ze met een 0-1-achterstand de finale indoken.

Pogacar en Van der Poel zouden het kransje sterrenmateriaal daarna samen uitdunnen, ook Van Aert werd overboord gegooid. Een heroïsch man-tegen-mangevecht leek in de maak, maar de nieuwe Koning van de Kwaremont deed zijn nieuwe bijnaam alle eer aan door ook Van der Poel te lossen op zijn favoriete helling.

Een fantastische apotheose van een geweldige Ronde, die tevens de geschiedenisboeken inging als een van de allersnelste ooit. Daar zat de Big Bang van Pogi op de Kwaremont zeker voor iets tussen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer