Russia Emergency Situations Ministry telegram channel

"Zeker 21 doden bij Oekraïense aanval" op Russische grensstad Belgorod

In de Russische grensstad Belgorod zijn "minstens 21 doden en meer dan 111 gewonden gevallen bij een Oekraïense raketaanval". Dat zeggen de lokale hulpdiensten, die vannacht een nieuwe balans hebben bekendgemaakt. Volgens Oekraïense media gaat het om een vergelding voor de grootschalige Russische luchtaanval van gisterenmorgen, waarbij nu al meer dan 39 doden zijn geteld. 

Al zeker 21 doden en meer dan 111 gewonden. Dat is de voorlopige balans van een aanval op de Russische stad Belgorod, in de gelijknamige provincie die aan het noorden van Oekraïne grenst. Dat zeggen althans de lokale hulpdiensten. Onder de doden zouden ook drie kinderen zijn. Hiervoor werd er gesproken van 14 doden en 100 gewonden.

Als het aantal klopt, gaat het wellicht om het grootste aantal slachtoffers op Russische bodem sinds de start van de oorlog, nu bijna twee jaar geleden. Russische grensregio's zijn al vaker het doelwit geweest van beschietingen en aanvallen met drones, maar meestal bleef het aantal slachtoffers daarbij beperkt.

Volgens de lokale gouverneur werd een residentiële wijk in het centrum geraakt. Op sociale media zijn beelden te zien van brandende auto's en zwarte rook torent uit boven beschadigde gebouwen. Een van de projectielen zou naast een schaatsbaan in het centrum van de stad zijn terechtgekomen.

BEKIJK - Beelden van de aanval op Belgorod circuleren op sociale media:

Videospeler inladen...

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan achter de aanval te zitten. Oekraïne heeft nog niet gereageerd. De Oekraïense autoriteiten eisen zelden of nooit de verantwoordelijkheid op voor aanvallen op Russisch grondgebied, maar volgens Oekraïense media gaat het allicht om een vergeldingsactie voor de grootschalige Russische luchtaanval op zes Oekraïense steden van gisterenmorgen.

Ook gisteravond was er al sprake van aanvallen op Russische grensregio's. Zowel in de regio Belgorod als in Brjansk zou toen een dode zijn gevallen.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het de dodelijke aanval op Belgorod van vandaag "niet onbestraft" zal laten. Volgens het ministerie werden verschillende raketten op de stad afgevuurd, waarvan de meeste uit de lucht konden worden gehaald.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt om 22 uur onze tijd samen om de luchtaanvallen te bespreken. Dat meldt de Russische missie bij de VN. Rusland verzocht eerder vandaag al een bijeenkomst van de Veiligheidsraad. 

Al 39 doden na Russische luchtaanvallen

Intussen is het dodental van de Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden van gisterenmorgen opgelopen tot 39. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Oekraïne noemt het de grootste luchtaanval sinds de start van de oorlog. 

Er zouden 158 raketten en drones zijn afgevuurd, waarvan de grote meerderheid uit de lucht werd gehaald. Toch raakten meerdere raketten doel, onder meer in de hoofdstad Kiev en de steden Odessa, Charkiv en Lviv.

Ook vandaag heeft het Oekraïense leger naar eigen zeggen nog eens minstens 10 drones uit de lucht gehaald.

BEKIJK - "Volgens de Russen zal dit niet onbeantwoord blijven", zegt Geert Groot Koerkamp in Moskou:

Videospeler inladen...

Deel Veiligheidsraad veroordeelt aanval

Verschillende landen binnen de VN-Veiligheidsraad hebben de Russische aanval op Oekraïne van gisteren veroordeeld. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. China veroordeelde de aanval niet, het riep wel op om politiek te onderhandelen om tot een oplossing voor het conflict te komen.

"Aanvallen tegen burgers en civiele infrastructuur zijn in strijd met het internationaal humanitair recht, zijn onaanvaardbaar en moeten onmiddellijk stoppen", zei assistent-secretaris-generaal van de VN Mohamed Khiari, die gewag maakte van een reeks escalaties door Rusland.

Aanvallen tegen burgers en civiele infrastructuur zijn in strijd met het internationaal humanitair recht

"Opnieuw worden de Oekraïners gedwongen de vakantie door te brengen met het zoeken van onderdak, het opruimen van het puin en het begraven van de doden, te midden van vriestemperaturen", voegde hij eraan toe.

Meest gelezen