De Argentijnse president Javier Milei
GDA/La Nacion/Costa Rica - Todos los derechos reservados. Prohibido el uso o reproducción de esta imagen en Costa Rica

Argentinië zal dan toch niet toetreden tot BRICS-club: "Toetreding is ongepast"

Argentinië gaat maandag dan toch niet toetreden tot het economische samenwerkingsverband van BRICS-landen. Dat heeft de Argentijnse president Javier Milei aangekondigd. Hij draait ermee een beslissing van de vorige regering terug. Niet toetreden tot BRICS was een verkiezingsbelofte van Milei.

Wat is BRICS?
BRICS is een acroniem voor de alliantie van 's werelds opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Het BRICS-blok vormt een tegenwicht voor het Westen.

Tegelijk biedt het aan landen de kans om samen te werken met enkele grote wereldmachten en worden er alternatieve markten gecreëerd om te groeien. 

Vanaf 1 januari zouden normaal gezien Saudi-Arabië, Iran, Egypte, Ethiopië, de Verenigde Arabische Emiraten en dus Argentinië lid worden van de club.

In een brief aan de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de andere leden van het blok zegt Milei dat de toetreding van Argentinië tot de BRICS-landen vanaf 1 januari 2024, zoals vorige zomer aangekondigd, "niet gepast" wordt geacht door zijn regering.

"Zoals u weet, verschilt de buitenlandse politiek van de regering die ik sinds enkele dagen leid in veel opzichten van die van de vorige regering", zei Milei, die op 10 december is aangetreden. "Daarom zullen bepaalde beslissingen van de vorige regering worden herzien."

Geen 6, maar 5 nieuwe leden

Aan het einde van de recentste BRICS-top, in Johannesburg in augustus, kondigde het blok een uitbreiding aan met 6 nieuwe lidstaten, die vanaf 1 januari zouden toetreden: behalve Argentinië ook Iran, Egypte, Ethiopië, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Tijdens de verkiezingscampagne maakte Milei duidelijk dat hij geen lid zou worden van de BRICS als hij verkozen zou worden. Hij zei dat hij weigerde "akkoorden met communisten aan te moedigen, omdat zij de grondslagen van vrije handel, vrijheid en democratie niet respecteren".

Hij doelde daarmee op het Chinese regime en op de Braziliaanse president Lula, die hij omschreef als een "corrupte communist". Intussen heeft hij zijn toon wel gemilderd met het oog op rustigere diplomatieke betrekkingen met Brasilia en Peking, de twee grootste handelspartners van Argentinië.

Meest gelezen