Een ingestort gebouw in de havenstad Odessa.© REUTERS

Leden Veiligheidsraad en VN veroordelen “zwaarste bombardementen op Oekraïne sinds start van de oorlog”

Verschillende leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben vrijdagavond tijdens een spoedvergadering de dodelijke aanval door Rusland op buurland Oekraïne van eerder op de dag veroordeeld. Ook een hooggeplaatste VN-beambte noemt de raket- en droneaanvallen, waarbij volgens Kyiv zeker 30 doden vielen, “vreselijk”.

joro
Bron: Belga

Bij de grote aanval over heel Oekraïne werden in de nacht van donderdag op vrijdag scholen, een kraamkliniek, winkelcentra en flatgebouwen geraakt. Zeker 160 mensen raakten daarbij gewond. De Amerikaanse president Joe Biden sprak van “de zwaarste bombardementen sinds de oorlog begon”.

De meeste raadsleden, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, veroordeelden de aanval op Oekraïne. “In plaats van vrede heeft Poetin ervoor gekozen om deze feestdagen aan te stippen en het nieuwe jaar in te luiden met een ongezien aantal drone- en raketaanvallen op een andere VN-lidstaat”, aldus de Amerikaanse vertegenwoordiger John Kelley.

LEES OOK. 31 doden en grote ravage nadat Rusland “recordaantal raketten” afvuurde op Oekraïne: “Wraak voor aanval op oorlogsschip Feodosia”

“Aanvallen tegen burgers en civiele infrastructuur zijn in strijd met het internationaal humanitair recht, zijn onaanvaardbaar en moeten onmiddellijk stoppen”, zei assistent-secretaris-generaal van de VN Mohamed Khiari, die gewag maakte van een reeks escalaties door Rusland. “Opnieuw worden de Oekraïners gedwongen de vakantie door te brengen met het zoeken van onderdak, het opruimen van het puin en het begraven van de doden, te midden van vriestemperaturen”, voegde hij eraan toe.

China veroordeelde de aanvallen niet en riep op tot een “politieke oplossing” voor de oorlog in Oekraïne. Het Russische offensief van vrijdag, waarbij ook een Russische raket door het Poolse luchtruim vloog, werd internationaal veroordeeld en leidde tot hernieuwde Westerse beloften van militaire steun aan Oekraïne, dat sinds eind februari 2022 de Russische invasie afweert.

LEES OOK. De recente rakettenregen in Oekraïne is een grimmige voorbode: hoe zal de oorlog in 2024 evolueren?

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER