Afgevoerde miskleunen, een sprakeloze Gustaph en een onhandige Maureen: dit waren de 20 tv-momenten van 2023

Er waren het voorbije jaar kijkcijfertoppers en -floppers die we ons nog lang zullen herinneren. Maar ook in andere programma’s passeerden fragmenten die ons altijd zullen bijblijven. Wij lijsten de twintig opmerkelijkste, strafste, meest komische en domme momenten van 2023 op.

Tom Vets

Laat ons beginnen met de mooie parels, want zo waren er het afgelopen jaar wel wat op tv. De fictiereeks 1985 had internationale allure, Knokke Off was een terechte hype in de zomer. Diederik Van den Abeele leverde met Shalom Allemaal een puike docureeks af over Antwerpse Joden en Godvergeten is met voorsprong het meestbesproken programma van 2023. Ook was het genieten van Onze Natuur en werden we ontroerd door Boris.

Maar daar stonden ook stevige miskleunen tegenover. De muzikale wedstrijd Tulpen uit Antwerpen met Kat Kerkhofs was zo slecht dat RTL Nederland het voor uitzending al afvoerde. En wat deed Ingeborg in godsnaam op Million Dollar Island? Jani Kazaltzis bewees dan weer dat een jaren 90-format terug tot leven wekken geen garantie is op succes. Tussen 4 Buren was zonde van het geld en onze tijd. En dan ... waren er nog een hoop opmerkelijke beelden.

14 januari: Vlaanderen kiest voor stomverbaasde Gustaph (VRT1)

“Ben ik aan het trippen? Dit kan toch niet!?” Gustaph liep bibberend en stomverbaasd naar Peter Van de Veire in de finale van Eurosong. We dachten eerder zelf te trippen toen hij in roze vederjas het scherm vulde met Because of you. “Ik ben speechless, ik had dit echt niet verwacht. Maar ik ben superblij. Ik heb precies een out-of-body-experience.”



Gustaph is met verstomming geslagen.© VRT

21 januari: Onhandige Maureen zet haar kapsel in de fik (Ketnet)

“Het zag er erger uit dan het was”, aldus Maureen Vanherberghen nadat ze een vlammenwerper achterstevoren had gelanceerd op het Gala van de gouden K’s en de vlammen op zich kreeg. Daar zijn we niet zo zeker van. “Het rook enorm verbrand”, aldus onze fotograaf die dichtbij stond. Opmerkelijk was hoe iedereen kalm bleef en de show werd verdergezet. Op zich was het al dom om zulk een gevaarlijk toestel te gebruiken in een kinderprogramma.

Maureen lanceert een vlammenwerper, met grote gevolgen.© VRT

25 januari: Pijnlijk moment tijdens Gouden Schoen (VTM)

VTM zette Gilles De Bilde in om tijdens het gala vragen te stellen aan Sari Kees, één van de dames die genomineerd was. Maar wie is Sari? Gilles wist het duidelijk niet en stelde zijn vragen aan de vrouw die naast Sari zat. Hij had de fout niet door, en vroeg haar waarom de vrouw zo lachte. Waarop de echte Sari zich onthulde. Auwch.

19 maart: Ruzie bij boer Raphaël in ‘Boer zkt vrouw’ (VTM)

De Gooikse boer hoopte de liefde van zijn leven te vinden, maar kwam in een soap van misverstanden en jaloerse vrouwen terecht. Jolyn en Katrijn lieten zich meeslepen door hun emoties nadat ze Raphaël ’s nachts hadden gezien met Jasha. Volgens de twee louter voor een goed gesprek, zeker niks meer. Maar de dames dachten er anders over. Jolyn stapte zelf op, Katrijn werd door de boer naar huis gestuurd. En met Jasha werd het ook niks.

Vooral tristesse op het erf van deze boer.© VTM

20 maart: Afscheid van Frank Deboosere (VRT1)

Hij had nog zoveel vakantiedagen op te nemen dat Frank veel vroeger dan gepland vertrok bij de VRT. Ook hij ontsnapte niet aan de pensioenleeftijd. Maar Frank wandelde niet onopgemerkt buiten. Zowat de hele VRT stond in dikke rijen in de gangen en vormde een erehaag voor het weeranker. Vlaanderen keek massaal, het is zelfs het op twee na best bekeken tv-fragment van het jaar.

Frank is er niet meer met meer weer.© VRT

20 april: Stekker eruit in ‘Blind Gekocht’ (Play4)

Geen huis, wel tranen bij Mathias en Anouchka in Tervuren. Toen ze hun nieuwe huis zagen, was de teleurstelling groot. “We zetten een grote stap achteruit”, klonk het. Interieurarchitect Bart en collega Kinga voelden nattigheid, en verklapten dat ze slechts een optie namen. “Zolang je blijft vergelijken met je ouderlijk huis, zal je nergens anders gelukkig worden. We stoppen jullie avontuur.” Het nieuws kwam aan, maar het koppel gaf toe dat de analyse van de experten klopte.

Hier kon het koppel nog lachen.© Play

28 april: Hippo is euh … Boris Van Severen? (VTM)

Dat Coely en Aaron Blommaert achter Raaf en Tovenaar zaten, was snel duidelijk, maar wie was die steengoede zanger in het Hippo-pak? De naam van Jan Kooijman bleef hardnekkig hangen, de jury van The Masked Singer was stomverbaasd toen acteur Boris Van Severen tevoorschijn kwam. Hij was het die It’s about time van Lizzo en Tainted Love van Soft Cell vocaal meesterlijk bracht. Opmerkelijk veel kijkers kenden de acteur niet.

Boris zong voortreffelijk op VTM.© vtm

9 mei: George-Louis Bouchez bevestigt vooroordelen over luie Walen (VTM)

Geen geslaagd optreden van de Waalse politicus in Special Forces: wie durft wint. “Je bent dood gewicht voor de groep.” Het was de harde evaluatie van de groep tegen Bouchez. Tijdens de eerste aflevering maakte het MR-boegbeeld zich allesbehalve populair met zijn gebrek aan inzet en ook daarna frustreerde hij de rest mateloos. Bouchez hield de eer aan zichzelf en gooide de handdoek in de ring.

Voor de politicus was het afzien.© VTM.

23 mei: afscheid van Boris (Play4)

Na drie weken met de urne door Canada gezeuld te hebben, kwamen Bockie De Repper, Jeroom en Jonas Geirnaert aan op de plek waar Jerooms overleden broer Boris zou uitgestrooid worden. De hele reeks was een bijzonder stuk oprechte tv waarin plek was voor diep verdriet en schaterlachen. Vlak voor de uitzendingen stierf de moeder van Jeroom en Boris na een korte strijd tegen kanker, zij had in de docureeks een prominente rol.

Het trio onderweg in Canada.© Play

14 juli: ‘Vive le vélo’ op de vlucht (VRT1)

Het wielercircus sloeg de tenten op in de Pyreneeën. De weergoden waren het programma echter niet goed gezind. Plots gingen de hemelsluizen wagenwijd open en klonk er zwaar gedonder. De gasten konden net op tijd naar binnen vluchten om de uitzending vanuit de camper af te maken, een deel van de crew moest echter buiten het materiaal beschermen in de gutsende stortvlaag.

23 juli: Wim De Vilder maakt overlijden Martine Tanghe bekend (VRT1)

Nieuws dat als een donderslag kwam voor velen. Martine Tanghe vocht al jaren tegen kanker, maar hield dat nieuws voor zich. Een aangeslagen Wim De Vilder verbeet de emoties toen hij het middagjournaal opende met het nieuws dat hun “dierbare collega, kennis en vriendin” ’s ochtends overleden was.

Wim De Vilder kijkt erg bedrukt bij het droevige nieuws.© VRT

4 augustus: Willy brengt emotionele hulde aan Bea (VTM)

“Ze was zorgzaam, lief, vriendelijk. Niemand in Vlaanderen kan een slecht woord over haar zeggen.” Vlak voor Tien om te zien sprak Willy Sommers in superlatieven over zijn gestorven ex-collega Bea Van der Maat. Hoewel ze al jaren niet meer in de schijnwerpers stond, ging er een schokgolf door het land toen bleek dat ze overleden was aan kanker. “We gaan een feestje bouwen met deze aflevering, zo zou Bea het gewild hebben”, sprak Willy. Waarop de camera onnodig lang inzoomde op zijn tranen. Jammer.

Een emotionele Willy.© VTM

4 september: Krop in de keel bij ‘Celebrity Masterchef’ (Play4)

Toen Charlie Dewulf het eerste gerecht aan de jury voorschotelde, een butternut pommelette, bleek er een dramatisch verhaal achter deze keuze te zitten. “Dat is het gerecht dat mijn partner altijd voor mij maakte om mij te troosten bij suïcidepogingen van mijn ouders”, zei Dewulf met tranen in de ogen. De regisseur verloor in 2022 hun beide ouders na zelfdoding. “Door dit gerecht kan ik het verlies een beetje meer plaats geven.” Of hoe een kookwedstrijd plots bittere ernst werd.

Charlie verbijt de tranen.© Play

5 september: Dany Verstraeten mag met pensioen (VTM)

Eén van de laatste VTM-pioniers heeft in 2023 het schip verlaten. Dany was al langer doorgegaan dan gepland, maar op zijn 67ste was het goed geweest. Het werd een bijzondere nieuwsuitzending met dankwoorden en een massa volk op de set. En daarna ook nog een gelegenheidsprogramma. Wat Martine Tanghe was voor de VRT, was Dany Verstraeten voor VTM: hét absolute nieuwsicoon.

Afscheid van Dany Verstraeten.© VTM

9 september: Cindy Envy, het alter ego van Sammy Mahdi (VTM)

Een ravissante dragqueen in oranje outfit met leiband en knalblauwe tong. Zo zag je de voorzitter van CD&V nog nooit. Of hij de verkiezingen gaat winnen, is twijfelachtig, maar bij Make up your mind kwam hij als laureaat uit de bus. Hadden we al gezegd dat de BV’s meededen omdat ze vonden dat je “moet kunnen zijn wie je bent”? Een mooie boodschap, maar die werd zo vaak geforceerd opgedreund dat het precies ingelepeld was.

Het alter ego van Sammy Mahdi.© vtm

28 september: Jean-Pierre Van Rossem door het slijk (VTM)

Over de doden niks dan goeds, maar niet over de vroegere beursgoeroe. De reeks Van Rossem schetste geen fraai beeld. Zijn vriend Jan Bucquoy zei dat hij zijn verongelukte broertje “min of meer onder een vrachtwagen duwde”. Zijn stiefdochter beschuldigde hem van grensoverschrijdend gedrag toen ze 13 was. Zware beschuldigingen waarvoor geen bewijs geleverd werd en waar nooit klacht voor is ingediend. Kortom, discutabel om uit te zenden.

Jean-Pierre Van Rossem in betere tijden.© vtm

16 oktober: Gebrekkige verslaggeving na terreur in Brussel (VTM en VRT)

Het zou een fijne voetbalavond worden. Tot een terreuraanslag rond 19 uur er anders over besliste. Opmerkelijk was hoelang het stil bleef aan de Reyerslaan. Geen extra bulletin, pas om 22.35 uur was er Laat. Dat liep door technische problemen in de soep. VTM had extra nieuws, maar verspreidde foute geruchten. Mogelijk waren er drie daders op de vlucht. Mogelijk lagen er wapens verborgen bij het stadion. En mogelijk waren er terroristen verkleed als Rode Duivels-fan. Niks daarvan klopte.

29 oktober: Hendrik Vos weet het even niet meer (VTM)

“Ik weet dat je een verrader bent. Ontkennen heeft geen zin meer”. Professor Vos was op dreef tegen onder anderen Véronique De Kock. Gewapend met notitieboekje overtuigde hij zichzelf keer op keer op het juiste spoor te zitten, om vervolgens faliekant af te gaan. Toen door zijn toedoen bondgenoot Celine Van Ouytsel moest vertrekken, zag je complete ontreddering in zijn ogen. Naast de overwinning van Bart Appeltans en Guy T’Sjoen, hét hoogtepunt van dit seizoen van De Verraders.

Hendrik Vos met de mond vol tanden.© VTM

1 november: Michel Van den Brande doet een aanzoek (Play4)

We zagen nooit een romanticus in de nukkige brompot en meeuwenmoordenaar Michel Van den Brande. Zo verklaarde hij op tv: “Na de seks liggen we meteen rug tegen rug. Geen lepeltje-lepeltje.” Maar aangemoedigd bij De Tafel van Gert liet hij zich overhalen om vriendin Sofie ten huwelijk te vragen. Al moest wel zij op haar knie, want die van Michel “was kapot”.

29 november: Overacting van Thomas Vanderveken (VRT1)

“Oh néé, dit is een B!” Als presentator je bevindingen van een onderzoek kracht bijzetten in woord en beeld is begrijpelijk. Maar je moet niet overdrijven. “Er ging aan mij geen groot acteur verloren”, zei Thomas ooit over zijn rol in Spoed. En hij had gelijk. Toen hij in Factcheckers geconfronteerd werd met de resultaten van de epc-attesten vond een sterk staaltje overacting plaats. Wij gebruiken het alvast als GIF’je.

Thomas Vanderveken reageert overdreven.© VRT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER