Ga naar de inhoud
Niemand kan Van der Poel iets doen.

Wereldbeker veldrijden klassement

naamresultaat
1
Eli Iserbyt
338
2
Joris Nieuwenhuis
313
3
Pim Ronhaar
295
4
Lars van der Haar
293
5
Niels Vandeputte
239
6
Mathieu van der Poel
221
7
Laurens Sweeck
220
8
Toon Vandebosch
213
9
Ryan Kamp
209
10
Thibau Nys
196

Mathieu van der Poel ontsnapt aan herrie in Hulst en wint autoritair de laatste cross van 2023

 za 30 december 2023 16:10
WB Hulst
Wereldbeker veldrijden
8 rondes
15:10 Hulst
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Wie anders? Mathieu van der Poel heeft met een perfecte 7 op 7 een punt gezet achter 2023. In Hulst kwam er nooit een strijd tussen de G3. Tom Pidcock (25e) kwam ten val in de eerste bocht, Wout van Aert (5e) was kansloos na materiaalpech. Van der Poel won uiteindelijk voor de mannen van de Baloise-Trek Lions , maar liet zich in de slotronde wel nog betrappen op een spuwincident.

    De strijd tussen De Grote Drie was al gestreden voordat die eigenlijk begonnen was.


    Deze keer - in eerste instantie - niet door een oppermachtige Mathieu van der Poel, wel door de pech van zijn twee voornaamste concurrenten. 


    In de eerste bocht van de wereldbekercross in Hulst kwam Tom Pidcock meteen ten val na een flirt met Cameron Mason. Hij moest daarna ook nog eens te voet naar de materiaalpost hollen. En niet veel later onderging Wout van Aert hetzelfde lot: ook hij werd door een val en bijbehorend materiaalpech helemaal naar achteren geslagen.

     

    En als klap op de vuurpijl gaf ook Wereldbeker-leider Eli Iserbyt op.


    Van der Poel flirtte in de hectische openingsfase in Hulst zelf ook twee keer met het decors - voornamelijk door een manoeuvre van zijn voorganger - en besloot uit veiligheidsoverwegingen dan maar om aan een nieuwe solo te beginnen.

     

    De Nederlander leek na een kwartiertje al probleemloos op weg naar zijn zevende overwinning dit seizoen, maar in de slotronde kwam er nog een smetje op zijn overwinning. Hij spuwde nog naar enkele boeroepers in het publiek.

     

    Uiteindelijk zou ook blijken dat Van Aert een superdag had. Pidcock geraakte niet verder dan een 25e plaats, maar onze landgenoot slalomde na een ferme inhaalrace nog naar een verdienstelijke vijfde plaats, enkel het trio van de Baloise Trek-Lions Nieuwenhuis (2e), Van der Haar (3e) en Ronhaar (4e) moest hij ook nog voor zich dulden.

    "In de finale was het ieder voor zich"

    Joris Nieuwenhuis (2e): "In de finale was het ieder voor zich. Zeker ook omdat we in het klassement dicht bij elkaar staan. Als dat niet zo zou zijn, kun je altijd eens bekijken of we elkaar kunnen helpen, maar nu alvast nog niet. Zo zie je nog maar eens dat we het goed doen met de ploeg. Wij hebben niet één uitschieter, maar doen het met al onze renners uitstekend."

    Lars van der Haar (3e): "We hebben onderling niet besproken wie er mocht winnen. Ronhaar staat als tweede gerangschikt in het wereldbekerklassement, maar de kans dat we Iserbyt nog van de troon kunnen stoten is wel zeer klein. De puntentelling is al zo rot dat de kloof onoverbrugbaar lijkt. Daarom hebben we er onderling een mooie strijd en wedstrijd van gemaakt."

    Uitslag WB Hulst

    naamresultaat
    1
    Mathieu van der Poel
    in 59'52"
    2
    Joris Nieuwenhuis
    op 12"
    3
    Lars van der Haar
    20"
    4
    Pim Ronhaar
    30"
    5
    Wout van Aert
    43"
    6
    Laurens Sweeck
    53"
    7
    Niels Vandeputte
    58"
    8
    Ryan Kamp
    1'04"
    9
    Michael Vanthourenhout
    1'15"
    10
    Tibor Del Grosso
    1'25"

    Fase per fase

    16:10

    Van der Poel domineert alweer, Nieuwenhuis en Van der Haar mogen mee het podium op

    16:09

    7/7 voor Van der Poel

    Van der Poel heeft zijn derde overwinning op drie dagen beet. Een strijd met Pidcock en Van Aert is er nooit geweest door pech, maar er leek opnieuw weinig aan de Nederlander te doen. Een smetje op zijn overwinning: in de laatste ronde spuwde hij nog richting het publiek. De reden is vooralsnog onbekend.

    16:08

    Van der Poel gaat in de clinch met supporters

    16:07

    Van der Poel spuwt in publiek

    Van der Poel heeft het aan de stok met enkele supporters. De Nederlander spuwt naar enkele herriemakers. Zouden ze iets geroepen hebben? Er ging alvast een obsceen gebaar aan vooraf.

    15:56

    Van Aert slokt iedereen één voor één op

    15:54

    Inhaalrace Van Aert

    Ook Van Aert lijkt een superdag te hebben. Onze landgenoot blijft bijzonder scherpe rondetijden neerzetten en zou zomaar nog kunnen meestrijden voor het podium. Voorlopig brengt zijn inhaalrace hem tot op de achtste plaats.

    15:51

    Alles op Ronhaar?

    Ronhaar kan vandaag optimaal profiteren van de opgave van Iserbyt. De Nederlander staat tweede in de wereldbekerstand en rijdt ook als tweede rond in Hulst. En in zijn wiel hangen twee ploegmakkers ... "Maar ik ga geen orders op tafel leggen", vertelt zijn ploegleider Sven Nys aan onze reporter Christophe Vandegoor.

    15:46

    Opgave Eli Iserbyt

    Zoek niet meer naar Eli Iserbyt in het veld. Wat al even in de lucht leek te hangen, is een feit geworden: de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal heeft na een totale offday moeten opgeven.

    15:43

    Van der Poel doet even een drift in een bocht

    15:41

    Drift King - Van der Poel

    Van der Poel waant zich opnieuw in zijn speeltuin. De Nederlander leeft zich uit op het technische parcours in Hulst en drift zelfs even door de bocht. Velen moeten zich reppen op recht te blijven in die haarspelbocht, hij maakt er een spelletje van. De zeven op zeven van Van der Poel lijkt in de maak.

    15:39

    Pim Ronhaar lijkt the best of the rest. De Nederlander weekt zich los van zijn ploegmakker Van der Haar en rijdt solo als tweede ronde. 

    15:37

    Wat een duik naar beneden van Van der Poel! Gelukkig hebben ze daar de snelste cameraman gezet om hem te kunnen volgen ...

    Paul Herygers
    15:34

    Stand van zaken

    Van der Poel lijkt ribbedebie en heeft een voorsprong van een kleine twintig seconden op de achtervolgende tandem Ronhaar/Van der Haar. Van Aert moet volgen op een 16e plaats met een achterstand van 1 minuut en 22 seconden, achter hem rijdt Pidcock als 51e rond op 2'34".

    15:31

    Eli Iserbyt lijkt een zeldzame offday te hebben. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal tuurt constant naar zijn hartslagmeter en zakt weg naar een anonieme 18e plaats.

    15:30

    Van der Poel is seconde per seconde aan het wegrijden

    15:26

    Safety First

    Daar gaat hij. Van der Poel zet zich op kop en trekt meteen ferm door. Van der Haar moet sprinten om aan het wiel van de wereldkampioen te blijven, maar zelfs dat volstaat niet. Hij slaat meteen een kloofje en kan nu veilig en vrij over het parcours vliegen.

    15:25

    Van der Poel nestelt zich veilig in een volledig Nederlandse kopgroep. De vraag lijkt niet óf, maar wel wánneer hij aan zijn solo zal beginnen.

    15:23

    Dit is balen voor Pidcock. Die kwam naar hier om mee te strijden voor de overwinning.

    Paul Herygers
    Wereldbeker veldrijden
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    15/10
    WB Waterloo
    29/10
    WB Maasmechelen
    12/11
    WB Dendermonde
    19/11
    WB Troyes
    26/11
    WB Dublin
    03/12
    WB Flamanville
    10/12
    WB Val di Sole
    17/12
    WB Namen
    23/12
    WB Antwerpen
    26/12
    WB Gavere
    30/12
    WB Hulst
    07/01
    WB Zonhoven
    21/01
    WB Benidorm
    28/01
    WB Hoogerheide