Themabeeld

Nederlanders kochten voor 105 miljoen euro vuurwerk

Nederlanders hebben dit jaar voor zo’n 105 miljoen euro siervuurwerk aangeschaft, schat de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Dat is 5 miljoen minder dan vorig jaar, toen de branche een recordomzet van 110 miljoen euro draaide. De verkoop in België aan Nederlanders komt uit op zo’n 5 tot 10 miljoen euro, zo schat Leo Groeneveld, de voorzitter van de branchevereniging voor vuurwerkimporteurs en groothandelaren.

lto
Bron: BELGA

De recordomzet van vorig jaar werd beschouwd als een uitschieter. In de twee voorgaande coronajaren gold een landelijk vuurwerkverbod, waarna mensen meer geld uitgaven aan vuurwerk toen dat eenmaal weer mocht. “Maar het enthousiasme is onverminderd groot”, zegt Groeneveld. “Dit is onvoorstelbaar.”

Want de omzet is dit jaar misschien kleiner, er is wel meer vuurwerk aangeschaft, legt Groeneveld uit. De omzetdaling komt doordat er door het slechte weer minder kindervuurwerk is verkocht dan normaal. Siervuurwerk is juist meer verkocht.

Dat ziet hij ook terug in een toegenomen onlineverkoop, die dit jaar zo’n 50 miljoen euro bedroeg. Daarnaast hebben Nederlanders aanzienlijk meer vuurwerk in Duitsland aangeschaft, voor zo’n 30 miljoen euro dit jaar tegenover 20 miljoen in het verleden. “Duitse vuurwerkwinkels dicht bij de grens zijn echt helemaal leeg”, zegt Groeneveld. De verkoop in België aan Nederlanders komt dus uit op zo’n 5 tot 10 miljoen euro, zo schat hij.

Zaterdag is de laatste dag dat vuurwerk mag worden verkocht. Het vuurwerk mag alleen worden afgestoken op oudejaarsavond en -nacht, tussen 18.00 en 02.00 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer