Tabacoloog Jellien De Corte.© Femke Vermeulen

Niet prijsstijging, wel het weer doet mensen stoppen met roken met Nieuwjaar: “Het zet hen aan het denken”

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat is voor velen traditioneel hét moment om te stoppen met roken. Sommigen doen het voor hun partner, anderen voor zichzelf en uiteraard zijn er ook financiële motieven. Zo wordt een pakje sigaretten vanaf 2024 maar liefst twee euro duurder. Volgens tabacologe Jellien De Corte speelt echter ook het weer een belangrijke rol.

David Van Turnhout

Ondanks het voornemen van mensen om met Nieuwjaar te stoppen met roken, zien tabacologen geen grote toestroom van patiënten in de laatste maanden van het jaar. “In mijn praktijk is er vooral rond februari en maart een toename van het aantal nieuwe patiënten”, zegt de Antwerpse psycholoog en tabacoloog Sylvia Fabeck. “Mensen proberen met Nieuwjaar meestal onvoorbereid te stoppen, maar dat blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Na verschillende pogingen vinden patiënten dan met vertraging hun weg naar mijn praktijk. Hoewel de Vlaamse overheid amper vier sessies vergoedt, is het een goed begin.”

Tabacoloog Sylvia Fabeck.© rr

Ook de prijsstijging van twee euro voor een pakje sigaretten vanaf 2024 zal volgens Fabeck niet meteen voor een stormloop op tabacologen zorgen. “Het initiatief is uiteraard goed, er moet iets gebeuren, maar met zo’n prijsstijging bereikt de overheid vooral mensen die het financieel minder breed hebben. Zij dreigen dan naar goedkopere tabaksproducten te grijpen.

Winters weer

Tabacologe Jellien De Corte uit Berendrecht bevestigt het beperkte effect van de prijs als motivatie om te stoppen. “De prijs van een pakje sigaretten komt in mijn praktijk eigenlijk amper ter sprake. Patiënten die het financieel moeilijker hebben, vertellen weleens liever te blijven roken dan een dure doos met nicotinepleisters te moeten kopen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Succesvol stoppen vergt meer motivatie.”

Verrassend genoeg is voor veel van haar patiënten het winterse weer een goede reden om te stoppen met roken. “In de zomer kunnen mensen gewoon buiten roken op een terras, maar in de winter moeten ze telkens naar buiten in de koude. Ze ervaren dat als onaangenaam en het doet hen nadenken over hun rookgedrag”, klinkt het.

Zowel Fabeck als De Corte merken op dat steeds meer rokers die willen stoppen de weg naar hun praktijk vinden. “Dat is een goede zaak, want deskundige begeleiding geeft het meeste kans op succes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER