Zachte temperaturen, regen, maar vooral veel wind verwacht op oudjaar: “Waag je niet aan vuurwerk en wees voorzichtig op de weg”

Het zal een oudejaar mét windstoten zijn.© Shutterstock/ nmi

We eindigen 2023 zoals het begon: met regen en warme temperaturen. Maar dit jaar is ook de wind van de partij. “Rukwinden kunnen voor problemen zorgen met vuurwerk, je waagt je er best niet aan”, zegt weerman Frank Deboosere. Ook op de weg wordt het gevaarlijk.

Laurence Torck Thierry Goeman

Door de hevige wind die voorspeld wordt, hebben heel wat steden en gemeenten een verbod op vuurwerk. De gouverneur van Oost-Vlaanderen verbiedt het voor de hele provincie tijdens de eindejaarsperiode. In Hasselt zal het traditionele vuurwerk vervangen worden door een lasersho. Zaterdag besloot men ook in Brasschaat, Zandhoven, Malle en Schoten om vuurwerk te verbieden. Er wordt zondag wind verwacht vanuit het zuidwesten, met rukwinden die in het binnenland 60 tot 70 kilometer per uur kunnen bereiken. Aan de kust kunnen er zondag rukwinden zijn tot 80 kilometer per uur.

Een vuurwerkverbod is dus volgens weerman Frank Deboosere geen slecht idee. “Je waagt jezelf beter niet aan het vuurwerk. Want al plaats je het vuurwerk in de juiste richting, dan kan de wind toch nog vanuit een heel andere richting komen. Zelfs op plaatsen die maar enkele meters uit elkaar liggen, kan de wind heel anders zijn en plots veel sneller uithalen”, waarschuwt hij.

LEES OOK. Dan toch een vuurwerkverbod in deze steden: “Niet verantwoord bij deze wind”

Regen

Naast wind wordt er op oudjaar regen verwacht. “Wie voor de middag vertrekt, zal volop in de regen zitten, want we beginnen de laatste dag van het jaar met een actieve regenzone die van het Westen naar het Oosten trekt. In de namiddag wordt het erg wisselvallig met felle buien, een donderslag en wind. Veel wind”, waarschuwt weerman Frank Deboosere.

Qua temperatuur is er beter nieuws: “Er worden maxima van 9 tot 10 graden verwacht. En of het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is, de temperatuur blijft hoog voor de periode van het jaar”.

LEES OOK. Bijna nergens mag je nog vuurwerk afsteken op oud en nieuw: hoeveel wind komt er? En wat doe je met de pijlen die je al kocht?

Wie het uithoudt tot middernacht, zal het weer een beetje zien veranderen. In alle provincies, behalve in West- en Oost-Vlaanderen, worden minder buien verwacht. Zeker na middernacht zal het droog blijven. De wind, die blijft wel nog waaien. “In Oost- en West-Vlaanderen blijven de buien fel,met hier en daar een donderslag en harde wind”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Meer risico op ongevallen

Wie met oudejaar de weg op moet, kan maar beter dubbel voorzichtig zijn. Uit cijfers van Statbel en Vias blijkt dat rukwinden in 2021 de oorzaak waren van minstens 100 letselongevallen, 3 met fatale afloop. Aangezien er ook veel regen wordt verwacht is aquaplanning minstens een even gevaarlijke risicofactor. In 2021 gebeuren er 254 letselongevallen door auto’s die begonnen te slippen op het natte wegdek. In 6 gevallen met fatale afloop. De federale politie waarschuwt automobilisten die vanavond en vannacht de baan op moeten om extra voorzichtig te zijn.

En vooral ook om niet te drinken als ze rijden. In de periode 2011 tot 2020 gebeurden gemiddeld 12 alcoholgerelateerde ongevallen per dag in ons land, ofwel één ongeval per twee uur. Maar op nieuwjaarsdag waren er dat gemiddeld 26 waarbij minstens één bestuurder onder invloed was van alcohol. Dat komt neer op ongeveer 1 op de 3 ongevallen met gewonden die dag, zo blijkt ook nog uit cijfers van Vias.

Verschillende lokale politiezones hebben al aangekondigd dat ze op oudejaarsavond en -nacht extra alcoholcontroles zullen houden.

Meteen de eerste zon van het jaar

Maandag zal het wel droger zijn en zien we allicht ook de eerste zon van 2024. “Tegen maandagavond valt dan wel weer regen en ook dinsdag zal er veel regen vallen. Dat kan gaat over 20 liter per vierkante meter of meer. Het wordt dus een verzopen dag”.

LEES OOK. We missen de zon meer dan de koude in deze sombere kerstvakantie: “Ons slaaphormoon wordt niet wakker als het donker blijft”

Wie van een wit nieuwjaar had gedroomd, zal ook nog even moeten wachten op de koudere temperaturen. Die waren gepland voor het midden van de week, maar dat is intussen al opgeschoven. “Tegen het einde van de eerste week en het begin van de tweede week van januari worden er normale - en dus ook koudere - temperaturen verwacht. Het zou dan overdag een graad of zes kunnen worden en het zou ’s nachts ook kunnen vriezen. Maar daar is het voorlopig nog even op wachten”, aldus Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen