Direct naar artikelinhoud
OverzichtWel of geen vuurwerk

In Gent en Oostende geen vuurwerk, in Antwerpen en Brussel wel: een overzicht van de eindejaarsplannen in de grote steden

Vuurwerk vorig jaarBeeld Jill Dhondt

Het nieuwjaarsvuurwerk in Gent en Oostende wordt afgelast omwille van de voorspelde wind. In Oostende zal er in de plaats een lichtshow zijn. In Antwerpen en Brussel gaat het vuurwerk vanavond wel door.

en

Waar gaat het vuurwerk niet door?

• Gisterenavond werd de beslissing in Gent nog uitgesteld naar zondagochtend, omdat het ‘kantje boordje’ was. Maar nu is dan toch beslist om vanavond geen vuurwerk af te steken in Gent. Zelf vuurwerk afsteken was sowieso al verboden, maar ook de stad kiest er nu voor - in overleg met de veiligheidsdiensten - om dat niet te doen. Er wordt te veel wind voorspeld, en bovendien ook minder regen dan eerst gedacht. Bij nat weer is vuurwerk dat zou afwijken minder gevaarlijk dan bij droog weer. “Het KMI voorspelt vijf Beaufort en windstoten tot 70 kilometer per uur tijdens de oudejaarsperiode", zegt feestenschepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

• Eerder besliste ook Hasselt al dat er geen vuurwerk zal zijn om het nieuwe jaar in te zetten. Ook de Limburgse stad geeft de aanhoudende wind en de wisselende weersomstandigheden aan als reden. In Hasselt zal er een vervangende lasershow zijn.

• Dat is ook het geval in Brugge. De West-Vlaamse hoofdstad had die beslissing al eerder genomen, los van de huidige weersomstandigheden.

• Ook Oostende schrapt het vuurwerk vanavond. Wel zal er een lichtshow plaatsvinden met muziek van Arno. “Als we alle factoren op dit moment in rekening brengen, moeten we jammer genoeg de annulatie van het vuurwerk aankondigen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Iedereen is dan ook welkom om onder de tunnel samen te komen om het nieuwe jaar in te luiden.”

• In Mechelen was er sowieso geen vuurwerk gepland, maar de voorziene droneshow wordt er ook afgelast omwille van het weer.

Ook in Leuven is er geen vuurwerk vanavond. Daar geldt al enkele jaren een verbod.

Hier gaat het vuurwerk (voorlopig) wel door

• In de stad Antwerpen zal de traditionele vuurwerkshow wel plaatsvinden, aan de Scheldekaaien. In de meeste steden en gemeenten in de provincie Antwerpen is overigens wel een vuurwerkverbod van kracht voor particulieren.

• Ook in Brussel gaat het vuurwerk door zoals gepland. Al kan er in beide steden bij te hevige wind nog altijd worden bijgestuurd.

Genk beslist later vandaag of het vuurwerk kan plaatsvinden, afhankelijk van het weer. De andere Vlaamse centrumsteden hadden geen eigen vuurwerkshow gepland.