Dimitri Berlanger

Twee jonge damherten met stalen strop rond de nek en schotwonde aangetroffen in Londerzeel

In Londerzeel zijn twee damherten in een modderpoel aangetroffen met een stalen strop rond de nek. Een van de dieren heeft ook een schotwonde. Het gaat waarschijnlijk om het werk van stropers.

In de bossen aan kasteel Drietoren in Londerzeel zijn twee jonge damherten het slachtoffer geworden van stropers.Ā "Ze zijn aangetroffen in een modderpoel met een stalen strop rond de nek. Bij een van hen is er ook een schotwonde net achter het oor zichtbaar", vertelt buurtbewoner Frank Pas.

"Het is sowieso een vreemd verhaal. Misschien moesten de stropers in allerijl vertrekken en de dieren achterlaten, omdat ze dreigden betrapt te worden. Of de stalen stroppen van de stropers zijn, is nog onduidelijk. Of misschien werden de dieren hier met opzet uitgezet om op te schieten."

Er is zoveel ellende in de wereld. Wat een laffe en walgelijke daad

Frank Pas, wandelaar in het bos waar de herten werden aangetroffen

De buurtbewoners zijn ontdaan door de vondst. Ze hebben een bijzondere band met een groep van twaalf wilde damherten die in de bossen leeft. Zo overnachten de dieren vaak onder het afdak van hun huis en krijgen ze ook wel eens iets te eten. ā€œZe zijn hier kind aan huisā€, klinkt het.Ā Waar de twee gedode dieren vandaan komen, is voorlopig onduidelijk. De groep van twaalf herten is nog volledig.Ā 

Natuurinspectie onderzoekt de zaak

"In een wereld waar al zoveel ellende heerst kom je op een boswandeling in je achtertuin dergelijk tafereel tegen", zucht Frank. "De damherten konden nog genieten van het groene landschap dat nog rest. Wat een laffe en walgelijke daad."

De natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos werd op de hoogte gesteld. Die instantie ziet erop toe dat de regels voor natuurbescherming worden nageleefd, zowel in de domeinen van Natuur en Bos als daarbuiten.Ā 

Meest gelezen