Hoe krijg je een oester gemakkelijk open? En hoe kan je een slechte herkennen?
Fris, snel en goed te combineren met een fles bubbels: oesters zijn het perfecte hapje voor een oudejaarsfeestje in stijl. Het enige minpunt: het niet evident om een oesterschelp vlot open te krijgen. Hoe maak je een oester open zonder jezelf te verwonden? En hoe herken je een slecht exemplaar? Twee visspecialisten leggen uit.
“Allereerst moet je weten dat er qua vorm verschillende soorten oesters bestaan”, vertelt Nick Trachet. Hij is hoofdredacteur van vakblad Visaktua, en geeft regelmatig oesterproeverijen. “Je hebt holle oesters en je hebt platte oesters. Degene die wij het meeste eten, zijn de holle oesters, of de zogenaamde ‘creuzes’. Ze zijn een pak goedkoper dan de platte Zeeuwse oester, en ook wat makkelijker te openen. Ze worden daarom ook vaker verkocht.”
Hoe maak je een oester open?
“De benodigdheden zijn een oester, een oestermes en een handdoek”, weet Harm Brunswyck van ‘t Vissershuys uit Kortrijk. Harm opende in zijn leven al duizenden oesters. “Eerst en vooral moet je één van je handen beschermen met een handdoek. Ben je rechtshandig? Leg dan een opgeplooide handdoek in je linkerhand. Zo kan je de oester vasthouden zonder jezelf te verwonden met het mes.”
Een oester moet in het water liggen en groen-wit van kleur zijn. Is dat totaal niet het geval? Dan weet je dat er iets mis mee is.
Daarna is het tijd voor het echte werk. “Leg de platte kant van de oester naar boven en de holle kant naar beneden. Steek het mes nu horizontaal in het scharnierpunt. Die vind je aan het puntige uiteinde van een oester. Wrik zachtjes met het mes, en draai het vervolgens een kwartslag om. De scharnier zal nu openen. Vervolgens schuif je het mes door naar het midden van de schelp. Let erop dat je aan de platte kant blijft. Op die manier kan je de sluitspier doorsnijden en de volledige schelp openen.”
Waarom deze techniek? “Die manier van openen zorgt ervoor dat de kans minder groot is dat er stukjes van de schelp in de oester terechtkomen. Maar er bestaat ook een andere techniek. Je kan de schelp ook langs de zijkant openen. Je steekt dan gewoon je oestermes er aan de zijkant in, en snijdt zo de sluitspier door. Het voordeel hiervan is dat er minder kracht voor nodig is.”
Kan je ze lang bewaren?
“Een oester serveer je best zo vers mogelijk. Na 24 uur zal de oester uitdrogen, en wat smaak verliezen”, zegt Brunswyck. “Als je oesters al op voorhand opent, raad ik aan om de oester los te snijden uit de schelp, en het sap weg te gieten. Zo ben je ook zeker dat er geen gruis inzit. Vervolgens kan je de oester opnieuw in de schelp zetten. De oester zal dan zelf opnieuw sap aanmaken.”
Lees verder onder de foto.
Heb je de oesters nog niet opengemaakt? “Dan kan je ze een week bewaren, vanaf de dag dat ze uit het water zijn gehaald”, zegt Trachet. “Let er dan wel op dat je ze heel koel bewaart.” Je moet ze niet invriezen, maar bewaart ze liefst aan een temperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. “Zo ben je er zeker van dat ze niet opengaan.” Bang dat je toch met een slechte oester zit? “Zoiets zal je echt onmiddellijk opmerken. Een goede oester moet in water liggen en groen-wit van kleur zijn. Is dat totaal niet het geval? Dan weet je dat er iets mis mee is.”
Wat eet en drink je erbij?
“Echte liefhebbers eten een oester vaak volledig puur”, aldus Trachet. “Als je eens voor iets anders wil gaan, kan je wel eens een beetje gemalen peper toevoegen. Ook een druppel citroensap, of een heel klein druppeltje tabasco kan een aangename toets geven. Qua drank kan je kiezen voor champagne of witte wijn, liefst niet te droog. Meer fan van het stevigere werk? Doe dan zoals de Ieren en drink er een Guinness bij. Kies daar best voor een Guinness met een lager alcoholpercentage. Denk bijvoorbeeld aan de Guinness Draught.”
Lees ook:
Welke betaalbare bubbels zijn lekker? Onze sommelier test er 15: “Voor 9,99 euro bijna zo kwalitatief als champagne” (+)
Taai wild, droge kalkoen of geschifte saus? Onze HLN-chefs Piet, Sandra en Jelle redden jouw feestmenu (+)
De oven voorverwarmen: een must of zonde van de energie? Chef-kok legt uit
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips