In de oudejaarsnacht van 2021 op 2022 liep het goed mis op de Koolmijnlaan met een zware vuurwerkbom die de buurt opschrikte.© rr

Twee jaar na zware vuurwerkbom neemt politie Heusden-Zolder geen risico’s: “Extra controles voorzien”

Heusden-Zolder -

Nadat de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder twee jaar geleden op oudejaarsnacht werd opgeschrikt door extreem zwaar vuurwerk, afgestoken door jongeren, neemt de lokale politie extra maatregelen. De politiezone Heusden-Zolder voert een lik-op-stukbeleid. Lommel stelt wegens de weersomstandigheden de vuurwerkshow uit.

Zahra Boufker

“Tijdens de jaarwisseling is op privé domein in Heusden-Zolder regulier vuurwerk toegelaten tussen 22 uur en 1 uur ’s nachts. Maar op openbaar terrein zoals het illegale vuurwerk dat aan de Koolmijnlaan werd afgestoken bij oudejaarsnacht 2021, is verboden”, aldus Kris Janssen waarnemend korpschef van politie Heusden-Zolder. Op beelden van die bewuste nacht twee jaar geleden was onder andere te zien hoe een groep jongeren een zware vuurwerkbom - een Cobra 8 met verwoestende kracht, nog gecombineerd met een bidon benzine - liet afgaan in het midden van de Koolmijnlaan. De politie gaat verhoogd toezicht houden en voert een lik-op-stukbeleid in om een herhaling te vermijden. Zo werden er op verschillende plaatsen aan de Koolmijnlaan mobiele camera’s geplaatst.

“Onze politiemensen zullen constant de omgeving monitoren. We hebben voor vanavond ook extra mankracht voorzien om onmiddellijk in te grijpen bij eventuele problemen.” Vorig jaar was dankzij de aanpak van de politie de overgang van oud naar nieuw rustig verlopen. “Er zullen ook extra controles worden uitgevoerd. Ook verschillende plaatselijke moskeeën bereiden zich voor. “We gaan, op vraag van het lokaal bestuur en de politie, met een aantal vrijwilligers van de Sultan Ahmed moskee en andere moskee uit onze gemeente op pad in de Koolmijnlaan”, zegt Mehmet Ustun bestuurslid bij de Sultan Ahmed moskee. “We zullen op verschillende plaatsen postvatten en samenwerken met de politie bij controles. We hopen vooral dat onze buurt niet opnieuw in een slecht daglicht komt. Nieuwjaar moet een fijn feest zijn voor iedereen.”

Uitstel, maar geen afstel in Lommel

“Na overleg met de vuurwerkmakers, brandweer, het Lommels stadsbestuur en andere betrokken veiligheidsdiensten, is er vanmiddag gezamenlijk beslist dat het nieuwjaarsvuurwerk vanavond niet kan doorgaan. De weersomstandigheden zijn te onvoorspelbaar waardoor deze geen veilig verloop van het vuurwerk toelaten.”,aldus de stad.

De show met vuurwerk, lasers en muziek wordt daarom verplaatst naar zaterdag 6 januari om 19 uur, meteen na Lommel Klinkt. Iedereen is die dag welkom om het gigantische vuurwerkspektakel te bekijken op het Hertog Janplein voor het Huis van de Stad, dat volledig parkeervrij gemaakt wordt. De toegang is gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer